Sute de profesori s-au specializat in prevenirea bullying-ului

Sute de profesori s-au specializat in prevenirea bullying-ului

Peste 200 de cadre didactice din invatamantul primar au fost implicate in programul Scoli fara bullying in Sectorul 3, organizat de Asociatia Parintilor Isteti, in parteneriat cu Itsy Bitsy FM, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si finantat de Primaria Sectorului 3, Bucuresti. Profesorii au semnalat diverse situatii de bullying intalnite in scoli si au invatat de la specialisti metode concrete de preventie si interventie.

Cadrele didactice din Sectorul 3 au primit cu mult interes si emotie informatiile specialistilor invitati in cele 4 ore de conferinta pe teme de bullying.

Peste 95% dintre participanti au considerat de foarte mare interes tema conferintei si au apreciat ca fiind foarte bun continutul si prestatia vorbitorilor.

“Pe parcursul intregii vieti am experimentat cele trei pozitii: victima – agresor – salvator si mai ales pozitia de MARTOR. E important sa inteleg si sa constientizez pozitia in care ma aflu si sa dau mai departe la scoala.”, spune un cadru didactic participant la conferinta “Scoli fara bullying in Sectorul 3”.

La finalul conferintei, profesorii au plecat cu o intelegere mai buna a fenomenului de bullying si cu multe resurse si instrumente de lucru la scoala. Multi dintre profesori au solicitat sa se organizeze si cursuri pentru parinti, dar si ajutorul consilierilor scolari, care acum sunt in numar insuficient si nu fac fata numarului solicitarilor. De asemenea, sentimentul ca nu sunt singuri si ca sunt ascultati, intelesi si chiar primesc si ajutor le-a dat incredere si putere cadrelor didactice. Atat de mare a fost interesul participantilor in a rezolva aceasta problema reala a bullyingului din scoaa, incat jumatate din participantii la conferinta s-au inscris si la workshop-urile gratuite, care au urmat conferintei.

 In toate intalnirile s-a vorbit deschis despre actiuni intentionate si repetitive, cu scopul de a face rau, prin care copiii se ranesc si sufera: insulte, porecle, imbranciri, tachinari, intimidare, hartuire, cyberbullying, deposedare de bunuri, raspandire de zvonuri etc. Aceste comportamente afecteaza starea de bine a copiilor, creeaza stres si iritare in clasa si ii impiedica pe elevi sa fie deschisi invatarii.

“Sunt foarte bucuroasa ca programul nostru a fost de mare interes pentru cadrele didactice, iar prezenta si interesul lor ne-a depasit cu mult asteptarile. Am selectat si postat o parte din informatiile de baza adunate la conferinta si workshop pe www.itsybitsy.ro pentru ca toate cadrele didactice din tara sa aiba acces la acestea. Sunt foarte utile si valoroase aceste informatii, mai ales in contextual actual in care asteptam si votul final din Parlament pentru modificarile aduse Legii educatiei nationale, prin care bullying-ul este definit ca violenta psihologica. Vom continua sa sustinem aceste schimbari legislative menite sa reglementeze si sa previna fenomenul de bullying in Romania.” a afirmat Nadia Tataru, presedinta Asociatiei Parintilor Isteti.

La nivel european, Romania se situeaza pe locul 3 la bullying in clasamentul celor 42 de tari in care a fost investigat fenomenulpotrivit raportului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

„Scoli fara bullying in Sectorul 3” este un demers de educatie si constientizare din cadrul campaniei de prevenire a bullying-ului, lansata din anul 2017 de Asociatia Parintilor Isteti si Itsy Bitsy FM, in parteneriat cu societatea civila si autoritati.