Cum m-am ales cu mobila nedorită și ce am învățat

Cum m-am ales cu mobila nedorită și ce am învățat

Prietenii cunosc faptul că mobila din dormitorul meu are o poveste, pe care m-am gândit să o fac publică tocmai în ideea de a nu păți și alții ca mine. Iată cum am ajuns să am în cameră o mobilă plătită și nedorită:

Tot mobilierul este făcut la comandă, după o schiță proprie, dar nu este deloc ceea ce mi-am dorit. Cum așa? Păi lucrurile sunt simple: acum câțiva ani avem în cont peste 1000 de euro și m-am gândit să schimb toată mobila din cameră. Zis și făcut.

Am început să mă uit pe revistele de specialitate, să accesez site-urile cu mobilă de dormitor și să analizez ofertele. Bineînțeles că am primit și sfaturi la vremea respectivă, despre cum aș putea folosi spațiul în cel mai eficient mod cu putință. Toate detaliile erau foarte importante pentru mine și eram sigură că voi avea curând mobila visată.

A venit vremea deciziei, iar soția unui producător de mobilă, la care “totul era posibil, totul este de calitate, totul era cum dorea clientul”, a fost câștigătoarea. Nu și eu, aveam să descopăr la final.

“Sigur, vă facem mobila după schița dvs. Nu o să regretați. Noi vrem să menținem o relație de prietenie cu clientul nostru”. Deoarece schița cuprindea mai multe piese de mobilier, mi-am dorit ca acestea să fie deschise la culoare. “Eu vă sfătuiesc să alegeți wenge. Este la modă și avem depozitul plin!”

Am ținut cont de sfat, dar nu am renunțat la idee și mi-am ales din paletar o nuanță de nuc deschis. Aici a intervenit iar soția producătorului, care a insistat să-mi pună și un strop de wenge. “O să dea mult mai bine dacă le combinați”. În cele din urmă, am convenit să combine nuanța de nuc deschis cu wenge, dar cu mențiunea să predomine nuanța deschisă. Mi-a emis factură, am semnat și am plătit un avans. Îmi amintesc că am insistat asupra faptului că nu doresc o mobilă de culoare închisă și că țin ca nuanța principală să fie cea de nuc deschis.

În două săptămâni, mobila trebuia să fie gata! Așa că am dat mobila veche, ne-am apucat de zugrăvit dormitorul, de achiziționat material pentru draperie și am așteptat cu nerăbdare…

A venit ziua cea mare și drept vă spun că aveam o presimțire.

Când au început băieții să urce piesele de mobilier, ce credeți!? 95% din suprafața mobilei avea culoarea wenge cu palide asocieri de nuc deschis.

Am pus mâna pe telefon și am sunat-o indignată. Explicația ei: “Mobila a fost făcută după schița dvs. O vreți sau nu? Noi nu vă mai returnăm avansul. Pe factură scrie wenge cu nuc deschis și este semnătura dvs!”.

Nu știu ce mai face această femeie, dacă este bine și dacă a continuat să înșele așteptările clienților ei. Cert este că această întâmplare a fost o lecție. Nici acum nu am reușit să mă obișnuiesc cu nuanța de wenge, dar am decis măcar să nu o urăsc. De curând, am căutat numele firmei (am păstrat bonul și chitanța) și am găsit un dosar pe internet din decembrie 2017, care dezvăluia situația actuală: faliment.

Rămâne totuși morala și aceasta este: Atenție!

Să ne uităm de două ori pe ceea ce semnăm și să evităm oamenii care se laudă că pot îndeplini totul. Din punctul meu, mobila de dormitor este cea mai importantă din întreaga casă, pentru că acesta este locul de odihnă, iar agitația și stresul nu au ce căuta.

Și poate că, înainte de a face mobila pe comandă la o anumită firmă, este bine să cerem recomandări de la clienții anteriori. Spun acest lucru pentru că, de ceva timp, mă gândesc să schimb iar mobila din cameră și am început să accesez site-uri cu specific… Soluția simplă ar putea să fie și un obiect de mobilier deschis la culoare, pentru a mai lumina puțin încăperea. Voi ce ziceți?