Coco Chanel – portretul unei femei puternice

Coco Chanel – portretul unei femei puternice

Atunci când pronunțăm numele de Coco Chanel, mintea ne poartă imediat la eleganța fără pereche și la cea mai impunătoare femeie din lumea modei. Gabrielle Bonheur Chanel a venit pe lume în anul 1883, în Franța, într-o familie săracă. De-a lungul vieții, Coco Chanel a avut curajul să se impună într-o lume a bărbaților prin piese vestimentare îndrăznețe și a devenit o legendă pe care nimeni nu a egalat-o până acum.

O linie rafinată de pălării

La 18 ani, Chanel devine croitoreasă, meserie care o va impulsiona pentru viitoarele ei creații vestimentare. În anul 1910, Coco Chanel își deschide, cu ajutorul unui prieten, primul boutique parizian. Își va lansa o linie rafinată de pălării, care va determina lumea bună, în special aristocraţia şi vedete consacrate ale filmului, să poarte pălării ”Chanel”. De aici, calea i-a fost deschisă spre succes și creațiile ei simple, dar pline de rafinament și stil, au atras repede cliente.

 “Cu un pulover negru și câteva șiraguri de perle a revoluționat moda” spunea Christian Dior.

Coco Chanel nu a știut doar cum să ofere stil și clasă unor pulovere negre, ci a surprins întreaga lume a modei prin interpretarea pe care a oferit-o tricotului. Dacă până la acea vreme tricotul era utilizat doar în croiala lenjeriei intime masculine, Coco l-a reinventat în anii `20, într-o manieră îndrăzneață, în crearea ținutelor feminine. Astfel, tricotul ajunge să cunoască o evoluție demnă de consemnat în istoria modei.

Taiorul din tweed – o piesă vestimentară atemporală

Chanel îşi lansează modelul care va deveni marca stilului său: taiorul din tweed, prevăzut cu patru buzunare, decorat cu butoni-aurii. Costumul are margine tighelită şi o fustă scurtă, prinse cu un lănţişor din aur. Nasturii seamănă cu nişte monede sau sunt din aur cu logoul C.C. imprimat pe ele. Acest costum compleu se va purta însoţit de şiraguri de perle şi aur, uneori ample, alteori austere.

“O fată trebuie să aibă două lucruri: clasă şi să ştie să fie fabuloasă.” spunea Chanel.

Îmbinarea dintre codurile masculin-feminin şi adaptarea lor la activităţile cotidiene, într-o manieră distinsă, a atras atenția.

Pantaloni pentru femei

În timpul călătoriilor de afaceri pe care le avea, Coco a ajuns la concluzia că nu este deloc confortabil pentru o femeie să călătorească în fustă. Astfel recurge la un alt gest îndrăzneț pentru epoca respectivă și concepe pantaloni pentru femei.

Chanel N5

În anul 1921, devine prima femeie creator de modă care-și lansează o linie de parfumuri, piesa de rezistență fiind Chanel N5. În prezent, Chanel N5 este unul dintre cele mai cunoscute parfumuri din întreaga lume și este considerat un simbol al perfecțiunii.

Gabrielle Chanel a rămas în istorie și datorită rochiei scurte negre (little black dress), dar și poșetelor și bijuteriilor care poartă amprenta stilului ei. Chanel a impus moda asocierii hainelor simple (”moda minimalistă”) cu bijuterii care să iasă în relief.

O linie de accesorii elegante

În 1929, a deschis o linie specifică de accesorii: eşarfe, genţi, pantofi. În 1932 a lansat o colecţie de bijuterii (în special cu diamante), colaborând cu nume precum contele Etienne de Beaumont şi ducele Fulco de Ventura.

La 5 februarie 1954, taiorul (tailleur), piesa ei de rezistenţă devenea un nou succes mondial, ea readucând în atenţia publicului ”moda anilor 20”.

Deși Coco Chanel s-a menținut pe val, sprijinită fiind și de presa americană, creatoarea de modă a ales să trăiască până la finalul vieții ei în camera sa de la Hotel ”Ritz”. S-a stins din viață pe 10 ianuarie 1971, când intrase în al 88-lea an al vieţii, dar a lăsat lumii o moștenire fabuloasă.

Liniile simple, modelele pline de eleganță, parfumurile care trezesc amintiri, bijuteriile rafinate, toate rămân mărci ale casei Chanel.

“Moda dispare, însă stilul este etern.” afirma Coco Chanel.