Top 5 mirodenii exotice care ne mențin sănătatea

Top 5 mirodenii exotice care ne mențin sănătatea

În anotimpul rece este indicat să ne întărim imunitatea, iar în acest sens putem apela la ierburile și la condimentele cu proprietăți terapeutice. Iată un top al celor mai sănătoase mirodenii, care ne fac mâncarea gustoasă și ne mențin sănătatea:

Anason

Anasonul este o plantă aromatică, cultivată în Asia Mică și răspândită ulterior în Europa. Această mirodenie este folosită des în bucătăria chineză în diverse amestecuri de ceaiuri și la vinul fiert. Pe lângă gustul pe care îl oferă preparatelor, anasonul este apreciat pentru proprietățile sale terapeutice.

Infuzia de anason contribuie la întărirea sistemului imunitar și susține organismul în lupta contra virușilor. Anasonul este recomandat pentru ameliorarea mai multor afecțiuni gastrointestinale: colici intestinale, balonare, lipsa poftei de mâncare, indigestie, dureri menstruale, bronșite, tuse spastică, gripă, astmă, astenie.

Este important să vă cumpărați produse naturiste de calitate, de aceea vă recomand cu încredere site-ul https://www.vitamix.ro

Mod de folosire

Infuzia se preparã din jumătate de linguriţã de fructe zdrobite, la o canã cu apã clocotitã. Se lasã la infuzat timp de 10-15 minute, apoi se strecoarã. Se consumă cel mult 3 cãni pe zi, timp de 2 săptămâni. Pentru stimularea poftei de mâncare se bea ceaiul cu o jumãtate de orã înainte de masă.

Este folosit și pentru calmarea colicilor la sugari. Se preparã o infuzie mai slabã din 6-8 fructe la 100 ml de apã. Dupã rãcire şi strecurare, se dau 3-6 linguriţe, în funcţie de vârstã. La copiii peste 5-6 ani, dozele sunt asemãnãtoare cu ale adulţilor.

Uleiul volatil se poate administra într-o dozã de 2-3 picãturi.

Turmericul (șofran)

Este o plantă erbacee de origine asiatică, înrudită cu ghimbirul și cultivată mult în India și China. În scop terapeutic se folosește rădăcina, care este bogată în substanțe nutritive.

Turmericul stimulează eliberarea bilei, creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, are o acţiune antimutagenică, anticancerigenă, inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase şi a metastazelor (cancer de sân, de stomac, de colon, de plămâni, de piele), acţiune antiinflamatorie, hepato-protectoare, antioxidantă. De asemenea, are proprietăţi antibiotice, antibacteriene, antivirale, îmbunătăţeşte circulaţia, previne infarctul, purifică sângele, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer şi efectele ei, creşte mobilitsatea articulaţiilor, calmează tusea, înmoaie secreţiile bronşice.

Mod de folosire:

Sub formă de pudra se poate administra câte o jumătate de linguriţă, de trei ori pe zi, într-un amestec cu suc de fructe (ananas, măr, portocale, struguri) sau legume (morcov, sfeclă roșie).
Ca infuzie din rădăcină –  se prepara dintr-o linguriţă de rădăcină o cană cu apă. Se pot consuma câte 2 căni pe zi.
Tinctura – se administrează 15-20 de picături pe zi.

Chimen negru

Chimenul negru sau Negrilica este o sămânță cu proprietăți remarcabile de vindecare, folosit încă din Antichitate!

În cultura arabă este cunoscut ca Habbatul barakah, un nume care înseamnă „sămânța binecuvântării”. Chimenul negru este menționat chiar și în Vechiul Testament cu privire la grija și la modul în care trebuie cultivat.

Acest condiment este folosit nu doar pentru a oferi un gust excelent mâncărurilor, ci și pentru efectele lui benefice asupra organismului. Chimenul negru are proprietăți analgezice, crește imunitatea, protejează ficatul, îmbunătățește digestia și este un bun diuretic. De asemenea, este un excelent antibacterian, antioxidant și antiparazitar. Studiile au indicat că extractul de timochinona din chimenul negru protejează neuronii de cultură împotriva toxicitații observată la creierele pacienților cu Parkinson și demență însoțită de corpi Lewy.

Mod de folosire

Chimenul negru se poate utiliza sub formă de ulei de negrilică, de capsule concentrate sau se pot consuma semințele ca atare.

Pentru uz extern: este indicat pentru persoanele cu tenul uscat, deoarece previne îmbătrânirea prematură a pielii, hidratează tenul și reduce ridurile. Poți amesteca o lingură de chimen negru cu 100 ml de ulei de măsline pentru a reduce simptomelor cauzate de reumatism. Masează ușor zona afectată pentru ca uleiul să intre în piele și lasă să acționeze.

 Coriandru

Această plantă extraordinară este bogată în vitamina K, conține ulei volatil și acizi grași, substanțe proteice și aminoacizi. Coriandru este plin de substanțe nutritive și proprietăți care ajută la contracția stomacului și digestia alimentelor în mod eficient.

Cercetatorii au demonstrat că extractul din frunze de coriandru are anumiți compuși care atunci când sunt eliberați în sânge provoacă insulina anti-hiperglicemică, activitate specifică insulinei, care ajută la menținerea nivelului zaharului din sânge sub control. Așadar, dacă o să adăugați câteva frunze de coriandru la mesele dvs veți păstra diabetul zaharat sub control. Frunzele de coriandru au un efect puternic asupra digestiei organismului uman deoarece absorb grăsimile. Aceasta proprietate face din coriandru un medicament natural, care menține nivelul colesterolului sub control. De asemenea, frunza de coriandru are o puternică activitate diuretică care contribuie chiar și la cele mai mici tensiuni arteriale.

Mod de folosire:

Frunzele proaspete de coriandru se pot folosi în salate de verdeţuri, iar pulberea de coriandru se prepară prin măcinarea seminţelor uscate şi depozitarea (nu mai mult de o săptămână) în borcane de sticlă închise ermetic. Pulberea se administrează câte o linguriţă de 3 ori pe zi. Este foarte eficientă în bolile psihice (cure de 2 luni cu pauze de 2 săptămâni, apoi se reia). Consumul sistematic de pulbere de coriandru poate preveni apariţia cancerului de colon, ficat, stomac, precum şi altor forme de cancer.

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de seminţe mărunţite la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 3-4 minute, apoi se strecoară şi se consumă pentru reglarea digestiei, antiviral (împotriva răcelii şi gripei), combaterea colicilor noilor născuți, reglarea nivelului glicemiei.

Ghimbir

Ghimbirul este o plantã ierboasã originarã din Asia, fiind una dintre cele mai importante plante comercializate în Europa. Rãdãcina de ghimbir conţine uleiuri esenţiale, amidon, rãşini, potasiu, zinc, calciu, cupru, magneziu și vitaminele B6, C şi D.

Este cunoscut pentru tratarea artritei şi a durerilor musculare, fiind folosit deseori drept calmant.

Mod de folosire:

Se poate prepara o infuzie dintr-o linguriţã de rãdãcinã proaspãtã sau pulbere de rãdãcinã uscatã, la o  canã cu apã. Se consumă o cantitate de pânã la 1 canã pe zi.

Decoctul se preparã din 1-1,5 linguriţe de rãdãcinã la 1 canã cu apã, după ce se fierbe 5 minute. Pentru stimularea poftei de mâncare se consumă câte jumătate de canã înainte de mesele principale.