Am intrat în Postul Crăciunului 2017. Care este adevăratul post?

Am intrat în Postul Crăciunului 2017. Care este adevăratul post?

Astăzi, 15 noiembrie 2017, a început Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos și va dura 40 de zile. În Ajunul Crăciunului se va mânca abia seară și doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame.

Pe lângă postul alimentar, creștinul este dator să ierte, să-și cerceteze conștiința, să se roage și să facă fapte de milostenie.

“- Vorbind de mântuirea sufletului, trebuie să ne gândim şi la post? Şi dacă da, la care dintre ele, la postul spiritual sau la postul trupesc?

– Postul, în general, îşi are rigorile lui. Eu le tot spun celor care mă cercetează să postească, dar după puteri şi după rânduială. Pentru că degeaba te abţii de la cele „de dulce”, un post de 40 de zile, dacă după acesta îţi asupreşti trupul cu îmbuibări peste măsură. Acest post este zadarnic şi, în loc să ducă la eliberare şi la sfinţenie, duce la lăcomia pântecelui, ceea ce este mare păcat. De aceea eu recomand postul după puterea fiecăruia şi îl exclud la copii cu vârsta de până la 7 ani, la femei însărcinate şi la cei bolnaviPostul sufletului este superior postului trupului. Degeaba nu mănânci carne dacă muşti din carnea aproapelui. Soluţia optimă şi plăcută lui Dumnezeu este aceea a postului încununat de smerenie şi rugăciune” – părintele Arsenie Papacioc.