Florentina Mușat: „M-a suit destinul pe creasta unui val”

Florentina Mușat: „M-a suit destinul pe creasta unui val”

A terminat Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, clasa profesorului Virgil Ogașanu, dar a ales o carieră în presă. De curând, Florentina Mușat a preluat conducerea Revistei Avantaje de la Daniela Palade Teodorescu și duce povestea femeii obișnuite mai departe… 

Cum te simți la conducerea celei mai longevive reviste de pe piață?

Mi-e dor de Daniela… nu există zi în care să nu-mi fugă privirea spre locul unde stătea ea. Nu știu dacă am spus, dar o mai zic… eu sunt acum redactor-șef la Avantaje pentru că Daniela, în calitate de redactor șef, a citit scrisorea pe care am trimis-o redacției în 2011. Ea a decis să mă pună pe copertă, ea m-a chemat să stau pe lângă ei. Probabil că destinul meu a avut nevoie de acești uneltitori magici ca să-mi așeze viața pe un drum anume. Nu știu… Mă gândesc de multe ori, dacă nu trimiteam scrisoarea aceea atunci, cum ar fi fost viața mea acum? Cum mă simt în rolul ăsta? Nicicum. Este un lucru pe care trebuie să-l fac, mă străduiesc să-l fac cât mai bine și am grijă să nu chinui pe nimeni în jur.

Ce planuri și proiecte de dezvoltare ai pe plan profesional?

Nu am. Nu mi-am făcut niciodată planuri profesionale. Pe mine tăvălugul vieții m-a adus aici… Mă uitam astă vară la o emisiune despre iubitorii surf-ului. Cum se așază ei sus pe creasta valului și apoi cu abilitate și îndemânare își țin echilibrul, cu adrenalina pompând în vene, cu serotonina curgând șuvoaie…

Cred că asta mi s-a întâmplat și mie. M-a suit destinul sus pe creasta unui val, iar acum de mine depinde să-mi țin echilibrul. Vedeți, pare simplu, dar surferii vă vor spune că e nevoie de multe grupe musculare, de îndemânare și voință, de o capacitate anume de a ști să privești în zare. Să știi să calculezi distanțe și să anticipezi căzăturile.

Au existat lucruri care te-au speriat din noua poziție?

M-am gândit: cum o să fiu eu șefa oamenilor ăstora, când până mai ieri eram prietena lor? Apoi mi-am venit în fire. Eu sunt în continuare prietena lor, iar ei știu că prietena lor le este acum șefă. Simplu ca bună ziua! La Avantaje fiecare om din redacție, print sau on line, știe ce are de făcut. Și toți fac o treabă excelentă. Revista se vinde în ciuda vicisitudinilor tiparului, on line-ul este accesat uimitor de bine, femeile știu de noi, iar fiicele doamnelor care ne citeau acum 20 de ani, ne urmăresc emisiunile live. Este o predare de ștafetă pentru că Avantaje este un brand național.

Cum alegi personajul de pe coperta? Ce anume cauți?

Personajele de pe coperta noastră sunt femei obișnuite. Le găsesc în metrou. Prin magazine. Le abordez pe stradă. Apoi multe ne scriu pe adresa redacției așa cum am făcut și eu. Cum știu că sunt de copertă? Au ceva special… un zâmbet, gropițele din obraji, ridurile de expresie, lumina mirifică din ochi. Și apoi le aflu povestea. Nu există femeie care să nu aibă o poveste… viața fiecărei femei este o poveste.

Ce te încarcă cu energie pozitivă?

Copiii mei. Cu tot universul lor…

Ce putere bună crezi ca au oamenii și nu o folosesc?

Oamenii sunt eminamente buni, dar situații speciale și particulare îi deraiază pe mulți de la drumul drept. Și atunci în orbecăiala asta se înnarmează cu macete numai bune de ucis suflete. Oamenii sunt buni toți. Fără excepție. Însă măștile pe care mulți și le pun nu sunt bune de purtat… Ele sunt de vină pentru vorbele grele spuse, pentru gesturile oribile făcute, pentru răutăți și greșeli impardonabile.

Ce cuvinte ai vrea să auzi mai des?

Florentina, ai auzit? S-a găsit tratament pentru orice tip de cancer… Daaa!!! De ieri este în farmacii și in toate spitalele…

Îți mulțumesc, draga mea!

Credit foto: Arhiva Florentina Mușat