7 Tipsuri: Menține aerul curat în casă și iarna!

7 Tipsuri: Menține aerul curat în casă și iarna!

O casă bine aerisită ne menține sănătatea, ne ajută să ne păstrăm mintea limpede și să avem un somn odihnitor. În perioada anotimpului rece, din dorința de a păstra căldura în locuință, deschidem fereastra mai rar. De aceea, pentru a înlătura mirosurile din casă și a avea un climat sănătos, este de preferat să apelăm la câteva ajutoare.

Iată câteva tipsuri pentru a menține un aer proaspăt în casă, fără să aerisim zi și noapte:

1. Precauții în bucătărie

Folosește cu încredere hota de fiecare dată când găteşti în bucătărie. În felul acesta vei evita ca mirosul şi aburii să pătrundă în camere și să genereze igrasie și un miros neplăcut. Ai grijă ca depozitarea alimentelor să se facă în recipiente închise, acoperite cu capac. Pune în frigider o farfurie cu bicarbonat de sodiu, pentru a absorbi mirosurile și a evita răspândirea acestora când deschizi uşa aparatului frigorific. 

2. Curăţă sitele de aerisire

La baie, bucătărie sau camera de depozitare avem site care acoperă aerisirea și care se pot astupa datorită prafului. Curăţă-le frecvent cu apă și detergent sau înlocuieşte-le cu unele noi. 

3. O locuinţă florală

Amplasează ghivece cu plante aromatice sau flori în fiecare cameră pentru a reîmprospăta aerul. Plantele de apartament purifică aerul din locuinţă, prin oxigenul pe care îl elimină. Dacă acestea au un miros puternic nu trebuie ţinute în dormitor, noaptea, în timp ce dormi. Pune vaze cu flori parfumate în bucătărie şi în zonele cheie ale încăperilor. Cumpără plante precum: levănţică, busuioc, ficus, oregano, cimbrișor, aloe vera.

4. Umidificatorul de aer

Cumpără un umidificator de aer pentru a combate aerul uscat din încăperi și a menținerea un nivel optim de umiditate.  

Pentru a diminua problemele de sănătate cauzate de aerul uscat, nivelul optim de umiditate din casa ta trebuie să varieze între 40% și 60%. Umidificatoarele îţi permit să alegi între o umiditate a aerului de 40%, 50% şi 60%, pentru confort maxim. Când temperaturile exterioare nu sunt prietenoase, indiferent că este prea cald sau prea frig, umiditatea din casă devine dăunătoare pentru organism. De aceea, reglarea umidității din cameră, cu ajutorul unui umidificator de aer, te va ajuta să scapi de disconfort, alergii sau uscarea pielii din cauza umidității scăzute.

5. Purificatorul de aer

Acest aparat are rolul de a colecta praful din locuință, scamele mici, bacteriile sau alergenii. Pe piață există și purificatoare de aer care pot elimina mirosurile neplăcute din casă. 

6. Curăță aparatul de aer condiționat

După o perioadă de folosire, aparatul de aer condiționat poate deveni un focar de infecție, deoarece captează praf, acarieni, mucegai, etc. Curăță periodic ambele aparate și ține la distanță bolile tractului respirator.

7. Deodorizarea covorului

Covoarele sunt niște aspiratoare de praf și de mirosuri neplacute, de la tălpile pantofilor și a părului de la animale. Poți presăra pe zona urât mirositoare praf de bicarbonat de sodiu și aspiră-l dupa câteva ore.