5 metode de aromoterapie și combinații de uleiuri esențiale

5 metode de aromoterapie și combinații de uleiuri esențiale

Aromaterapia este o terapie holistică, care are la bază studiul ştiinţific şi arta tratării bolilor cu esenţe extrase din plante. Proprietăţile vindecătoare ale anumitor uleiuri esenţiale erau cunoscute de chinezi încă de acum 2000 de ani, dar abia în 1926, francezul René Maurice Gatte Fossé a fost cel care a patentat denumirea de ,,aromaterapie”.

Aromaterapia influențează, prin simţul mirosului, sistemul nervos central, emoţiile şi starea noastră interioară. Aromele inhalate ajung la sistemul limbic din creier (acea parte a creierului care controlează stările, amintirile şi capacitatea noastră de a învăţa), prin intermediul nervilor olfactivi situaţi în interiorul nasului.

Ce ne trebuie pentru a face aromoterapie?

Dacă vrei să încerci acasă această terapie, primul pas este să-ți cumperi un aparat de aromaterapie și uleiuri esențiale de calitate, care te vor ajuta la crearea atmosferei dorite. O gamă variată de uleiuri esențiale de calitate și rare, cu proprietăți vinecătoare, o să găsești aici.

 1. Camera cu lampa de aromoterapie

Aparatele de aromaterapie sunt încălzite prin intermediul direct al unei flăcări sau printr-un dispozitiv electric. Bolul aparatului nu trebuie să fie prea mic, deoarece apa se evaporă repede şi uleiul se va încinge prea tare. Distanţa până la flacără ar trebuie să fie de cel puţin 10 cm şi apa de 50-55 de grade. Apa nu trebuie să înceapă să fiarbă, altfel mirosul şi efectul uleiului se schimbă.

Recomandări:

 • puneţi apa caldă în bolul aparatului, apoi adăugaţi uleiul esenţial
 • evitați aromatizarea cu uleiuri care conţin substanţe chimice cu efecte dăunătoare, ce pot provoca iritaţii, dureri de cap, senzaţii de vomă, resimţite atât în timpul aromatizării, cât şi după
 • numărul de picături depinde de dimensiunea camerei: 5 picături pentru 5 m²
 • flacăra va arde cât timp se află sub supraveghere atentă
 • curăţarea aparatului se face prin spălare cu săpun şi clătire ulterioară cu oţet

Dozarea este în funcție de sensibilitatea fiecăruia, din moment ce fiecare persoană, fiecare tip de piele şi fiecare nas reacţionează în mod diferit. Persoanele cu tenul deschis au o piele mai sensibilă decât cele cu tenul închis la culoare, iar femeile reacţionează mai puternic la tratament decât bărbaţii.

 1. Masajul aromaterapeutic

După o săptămână plină, o sedință de masaj făcută de un specialist este o binecuvântare, mai ales dacă vom combina masajul cu aromoterapia. Sentimentele negative se vor risipi, toxinele se vor elimina uşor şi durerile musculare se vor reduce.

Iată câteva combinații de uleiuri esențiale, pe care le poți folosi cu succes la masaj:

Ulei pentru masaj relaxant 

100ml de ulei vegetal presat la rece se amestecă cu:

4  picături de lemn de santal

2  picături de geranium

4  picături de portocală

4  picături de melisă

6  picături de lavandă

2  picături de scorţişoară

Ulei pentru masaj anticelulitic 

Folosiţi o perie, o mănuşă de masaj sau un burete pentru a aplica uleiul de masaj pe zonele afectate.

Amestecaţi 100 ml de ulei de jojoba cu:

5  picături de chiparos

10  picături de geranium

10  picături de ienupăr

10  picături de portocală

10 picături de rozmarin

Ulei pentru dureri în zona pieptului, provocate de răceală 

Amestecaţi 100 ml de ulei vegetal presat la rece cu:

20 picături de eucalipt

20  picături de mentă

10  picături de arbore de ceai

2  picături de cuişoare

Ulei de masaj pentru muşchi încordaţi

Uleiurile esenţiale contribuie la tonifierea şi încălzirea musculaturii în vederea activităţii sportive, relaxând totodată tensiunea şi încordarea musculară după practicarea sportului. Amestecaţi   100   ml   de   ulei   vegetal   presat   la   rece   cu: 

10 picături de rozmarin

7  picături de lavandă

5  picături de  ienupăr

10 picături de măghiran

7  picături de cedru

5  picături de nucşoară

10 picături de pin

7  picături de cajeput

5  picături de lămâie.

 1. Băile aromatice

O baie cu uleiuri esenţiale va calma sistemul nervos și va acționa asupra întregului organism. Puteţi amesteca uleiurile esenţiale conform reţetei, cu 100-200 ml de lapte sau cu o linguriţă de miere. Adăugaţi amestecul numai  după  ce  aţi  umplut  cada,  altfel  uleiul  esenţial  se  va evapora,   iar   proprietăţile   terapeutice   se   vor   pierde! Temperatura apei pentru baie trebuie să fie între 35-38° C.

Căldura relaxantă şi sentimentul de protecţie pe care vi-l oferă apa în amestec cu aceste uleiuri ajută corpul să se relaxeze şi să se deschidă efectelor benefice ale uleiurilor esenţiale. Durata ideală de îmbaiere este de 10-15 minute. După aceasta ar trebui să vă uscaţi corpul bine şi să vă odihniţi pentru o oră.

 • Băi anticelulitice: 5 picături de lămâie, 3 picături de ienupăr, 2 picături de chiparos
 • Băi antidepresive: 5 picături de bergamotă, 3 picături de ylang-ylang, 2 picături de portocală
 • Băi pentru răceală: 5 picături de eucalipt, 3 picături de arbore de ceai, 2 picături de molid
 • Băi antireumatice: 2 picături de ienupăr, 2 picături de lavandă, 2 picături de rozmarin
 • Băi pentru dureri musculare: 2 picături de lavandă, 2 picături de muşetel, 2 picături de măghiran.
 1. Inhalațiile

Inhalaţiile sunt utilizate în principal pentru afecţiuni ale căilor respiratorii: răceli, sinusuri blocate, cefalee, tuse, expectoraţii, etc. Una dintre metode este de a pune câteva picături de ulei esenţial pe un şerveţel sau o batistă, urmată de inhalarea propriu-zisă.

Un alt mod de inhalare constă în a adăuga între două până la patru picături de ulei esenţial adecvat într-un vas cu apă fierbinte. Acoperiţi-vă capul cu un prosop şi ţineţi-l deasupra bolului, inhalând vaporii încet şi adânc, pe nas, pentru 5-7 minute. Ştergeţi-vă faţa şi nu părăsiţi locuinţa pentru cel puţin o oră, altfel durerile s-ar putea să se înrăutăţească, în loc să se amelioreze. Inhalarea uleiurilor esenţiale are un efect profund asupra siste­mului nervos, ajutând la combaterea insomniei, a anxietăţii, a bolilor legate de stres şi diminuează stările depresive. Anumite uleiuri esenţiale, cum ar fi cel de tă­mâie, de lemn de cedru sau de flori de tei, ne ajută mult să ne echilibrăm.