Mirela Leoni: “Mi-am spus: acum sau niciodată!”

Mirela Leoni: “Mi-am spus: acum sau niciodată!”

A fost 8 ani Head of Media într-o companie de retail cu 25 de hypermarketuri în toată țara și responsabilă cu comunicarea centrală a companiei și la nivel de magazin, cu prezența online și membru în Consiliul de Crisis Management și Producători Locali. În prezent, Mirela Leoni este pe cont propriu și scrie pe blogul ei ExTraViTa despre călătoriile pe care le face prin toată lumea.

Cum a fost trecerea de la o poziție de top dintr-o companie la Extravita?  

A trebuit să învăț să merg din nou, cu toate că eram foarte bine pregătită și nu am regretat niciun moment decizia luată. A trebuit să las în urmă modul de a gândi pe care ți-l imprimă viața într-o companie. Nu am realizat cât de multe urme, nu neapărat rele, lăsase compania în mine pe parcurs.

Am avut nevoie de mult timp până ce am ajuns să fiu 100% liberă, să fac orice vreau în orice moment, să nu mă mai autocenzurez și să lucrez fără presiunea deadline-urilor. Este foarte ușor să procrastinezi când ești pe picioarele tale.

Care a fost momentul în care ai realizat că vrei altceva decât un job confortabil?  

A fost într-o zi înnorată de toamnă, când am primit pe e-mail detaliile unui proiect pe care îl derulam anual și pe care îl aprobasem din primăvară. M-am oprit, m-am uitat în jur și nu îmi venea să cred că a trecut un an. Țin minte clar când m-am întrebat ce am făcut în acel an. Mi-am dat seama că nu realizasem aproape nimic. În acel moment am hotărât să schimb drumul, să fac altceva cu viața mea.

Când eram gata să fac pasul a venit știrea că firma noastră o să fie vândută. Am vrut să plec repede, însă mi s-a propus să rămân. Am hotărât să stau până la sfârșitul procesului de rebrenduire, așa că de la hotărâre până la faptă au trecut trei ani! În acea perioadă am primit multe oferte de lucru, unele care m-au pus pe gânduri, însă mi-am dat seama că era acea tentație care apare mereu când ești hotărâtă să faci o schimbare: să te depărteze de la drumul tău.

Nu aveam ce câștiga, după câțiva ani aș fi ajuns în același punct… mort. Mi-am spus: acum sau niciodată! Dacă eșuez, voi avea timp să o iau de la capăt. Nu de unde am fost, dar când știi că ești dispus să muncești mult de tot știi că ajungi iar unde ai fost sau chiar mai sus. Însă și această temere era total nejustificată. Acum primesc uneori oferte foarte bune care mă pun din nou pe gânduri, dar ideea este că nu am pierdut nimic, ci doar am câștigat timp pentru mine.

Mirela la Vulcanul Bromo (Indonezia)

Mirela în Bangkok (Thailanda)

Pe o tablă de șah la Brgenz Vorarlberg (Austria)

Colaborarea cu agențiile de turism fac parte din afacerea ta. Care a fost cel mai frumos proiect de până acum?  

Cel mai frumos? Am fost deosebit de fericită să fiu primul blogger din România care a câștigat un concurs în Kerala, India, datorită votului masiv al cititorilor mei în numai trei zile. Erau mii de alți bloggeri de o lună în concurs și în câteva zile am ajuns pe locul 16! Toate liniile erau înroșite de oamenii care erau curioși unde sunt, dacă mai am nevoie de voturi, oameni care le cereau apropiaților un vot pentru mine! Atunci am realizat că am atras o audiență de oameni extraordinari care au puterea să dăruiască. Acum că am trecut de momentul concursurilor sunt încântată să colaborez direct cu oficii de turism din străinătate sau cu resorturi de lux. Sunt deosebit de încântată de colaborarea cu oficiul de turism Vorarlberg Austria, care a creat un program special pentru mine și un alt invitat. Iar acum voi pleca pentru câteva zile la Aqualux Resort & SPA, unul dintre cele mai renumite centre de Wellness din nordul Italiei, în Bardolino, pe malul lacului Garda.

Îmi amintesc de acel concurs. Știu că te-am votat. t câștigi acum în medie pe lună sau pe an?  

Câștigul este atât de mare că nu-l pot măsura! Mă interesează nu numai ce valoare dau banilor, ci și ce calitate a vieții am. Bani gheață nu-mi revin mai mulți decât la vechea firmă, dar calitatea vieții mele este incomparabil mai bună. Nu mai am mașina de la companie, cu toate cheltuielile plătite, schimbată o dată la doi ani de zile. De fapt, nu mai am nicio mașină! Dar nici nevoie de ea nu am și oricum, îmi folosea 98% din timp să mă duc și să mă întorc de la muncă, petecând câte două ore în trafic pe zi, deci nu era de fapt mare câștig. Totuși, îmi plce să conduc și am condus mult în ultimul timp, chiar doresc să particip la un raliu poate anul viitor, la Raliul Mongoliei.

Înainte, tot ceea ce câștigam cheltuiam pe călătorii și pe haine de muncă; aveam zeci de rochii de același fel. În ultimii trei ani de lucru cheltuiam câte 4.000 – 5.000 de euro pe an pe călătorii, și eram în vacanțe puțin peste trei săptămâni – vacanța mare și două sau trei city-breakuri. Având în vedere că, în general, eram stresată și că nu trăiam cu adevărat, nu mă simțeam liberă decât în călătorii, așa că munceam numai pentru trei superbe săptămâni pe an!

Mirela pe un iaht din Grecia

Mirela conectată la internet în stațiunea Paleokastritsa (Insula Corfu – Grecia)

Mirela în paradisul Karimunjawa (Indonezia)

Mirela cu prietenii din Trinidad (Cuba)

Acum trăiesc cu adevărat, fac ce vreau și călătoresc mai mult de trei luni pe an, având condiții mult mai bune de cazare decât înainte. Am avut, la un moment dat, în India, o echipă de 5 oameni la dispoziția mea: șofer, maseuză, manager, bucătar și cameristă. Și o casă enormă. A fost ireal! Cred că acum sunt cu mult mai bogată și câștig mai mult, chiar dacă acest câștig nu se măsoară totdeauna în bani! Nu este totul numai despre bani, ci despre ce poți face cu banii, ce poți face în general și cât de bine te simți 365 de zile pe an făcând lucrul acesta.

Ambiția nu m-a părăsit și fără ambiție nu cred că există progres, dar nu mai este totul despre a obține pentru a fii fericită, pentru că am văzut că am obținut și nu a avut nicio valoare pentru mine. Mă bucur de parcurs, de drum. Este un clișeu, dar este perfect adevărat. Vreau tot pachetul acum.

Ai avut ocazia să descoperi multe zone frumoase din țară și din străinătate. Ce locuri te-au impresionat în mod special și de ce?  

Fiecare loc are ceva special și peste tot ai ce vedea. Îmi place să călătoresc încet, de aceea am ajuns de multe ori în aceeași destinație. Anual merg în Italia și Grecia, iar acum îmi doresc să mai adaug ceva rutinei: poate Franța, poate Spania, poate amândouă. Doresc să descopăr cât mai amănunțit aceste țări a căror istorie m-a fascinat de când eram mică.

M-a impresionat extraordinar Indonezia, unde aș vrea să stau pentru cel puțin șase luni. Vreau să mă întorc în Maroc, să văd toată țara și, clar, o să dau o raită prin Hong Kong de fiecare dată când voi merge în Asia pentru mai mult de o săptămână. Am stat două săptămâni în Hong Kong și m-am îndrăgostit de această regiune. Vreau să mă întorc și în Cuba… Sunt atâtea destinații la care visez încă!

 Palatul pe apă din Bali (Indonezia)

Mirela în Havana (Cuba)

Mirela în Bolonia (Italia)

Vorbește-mi despre experiențele culinare. Ce arome, gusturi, preparate ai descoperit în călătorii?  

Arome, gusturi, bucătării tradiționale… Ce încântare! Mă dau în vânt după bucătăria italiană, franțuzească, mediteraneană, cantoneză și, ca street food, cea thailandeză. Am descoperit cam orice în călătorii. În Cuba am mâncat cele mai bune și mai proaspete languste, uriașe, la prețuri modice. Și în Asia te bucuri de preparatele exclusiviste din Europa la prețuri ridicol de mici: crabi, creveți, scoici de tot felul, pești exotici.

Masa cu fructe de mare la o tavernă grecească

În rest, în orice loc încerc bucătăria locală, tradițională. Nu poți cunoaște un popor dacă nu îi cunoști bucătăria. Așa că am mâncat Cozido das Furnas în Azore – mâncare gătită în vulcan -, în Austria, Kasserplatze și toate preparatele grele din meniu, cele mai delicioase plăcinte și supe de găină în Basarabia. În Maramureș, ciorbe cu multă smântână și cele mai bune preparate din pește în Delta noastră.

Ai avut parte și de situații periculoase în călătoriile tale sau de aventuri mai puțin plăcute? Cum te-ai descurcat?  

Da, am avut. Puține, dar au existat. Sunt destul de vigilentă. În iubita Indonezie m-am luat la ceartă cu mafia autobuzelor dintr-un terminal și nu am cedat până nu am câștigat disputa. Dar era să iasă urât de tot. Lucrul bun a fost că am salvat și un cuplu de olandezi care erau îmbarcați în altă direcție decât doreau – așa cum se mai poartă pe acolo – și am legat o frumoasă prietenie care durează și azi. În rest, mari probleme nu am avut. Dacă mă gândesc bine, aproape niciuna, pentru că în general îmi ascult instinctele. Ei, m-am mai rătăcit un pic, mi s-a mai stricat câte o lentilă de la aparatul foto sau laptopul, dar acestea nu sunt probleme…

Cum arată sejurul perfect pentru tine?  

Perfect este să am puține bagaje, să am cardul bine alimentat și să nu se întâmple nimic cu aparatura. Să am și timp, să nu am niciun plan, să hotărăsc în fiecare zi ce vreau să fac. Am descoperit că, odată ajuns într-un loc, înveți mult mai multe lucruri despre ce poți face chiar acolo și că dacă ai timp, cel mai bine este să descoperi destinația lent.

Desigur, poți merge numai după „Top 10” în cât mai puține zile, pe modul bifat, dar eu sunt blogger de călătorii, am pretenția să aduc ceva deosebit, o nouă perspectivă de abordare, nu doar să arăt evidența. Până la urmă fiecare citește Wikipedia, Wikitravel și Tripadvisor. Călătoresc încă mult pentru sufletul meu și cred că oricine trebuie să se descopere pe el în călătorii, să facă lucrurile pe care le iubește, să călătorească în felul propriu. Și vreau să ajut oamenii să descopere alternative. Am călătorit singură luni de zile și în 14 țări și am încurajat multe cititoare să facă ce le spune inima. Am multe e-mail-uri cu mulțumiri. În general vreau să schimb, să aduc ceva nou, să încurajez oamenii să își trăiască viața, să se bucure de ea cât pot de mult și indiferent ce ar face.

Vreți să vă dau o idee despre o excursie care-mi place? Ce-ați zice de vizitarea unei insule în Indonezia, Raja Ampat, combinată cu urcarea pe vulcanului Rinjani și Semereu dragostea mea neîmplinită încă și apoi pe vulcanul cel mai dezastruos din istorie – Tambora. Plus o ședință de răsfăț prin Bali, sau Krabi, Thailanda.

Ideală este și o călătorie cu o prietenă bună într-o mare metropolă, să stăm la un hotel cu vedere frumoasă, să mâncăm în restaurante elegante, să ieșim prin cluburi, să facem și shopping, să petrecem timp împreună.

În Indonezia poți să înoti în piscine naturale cu rechini

Krabi Thailanda Resort Pimalai la răsarit

În Singapore

Vârful Ipsarion din insula Thassos (Grecia)

Mirela pe străzile din Trinidad Cuba

Ce ponturi poți oferi tinerilor care vor să-și facă un blog de călătorii? Ce își doresc cei care lucrează cu un blogger de călătorii?  

Depinde de obiective. Și-au deschis blogul pentru a face parte dintr-o comunitate, pentru a-și împărtăși experiențele. Bloggingul este un hobby sau o ocupație full time? Trebuie să știe cum se diferențiază de alte bloguri, să știe să-și arate personalitatea și să lucreze, să acționeze. Să aducă ceva nou, să transmită bucuria de a călători. Să aibă o nișă și să fie buni acolo și mai ales să facă lucrurile din pasiune pură, altfel nu merită efortul, pentru că în blogging lucrezi mulți ani până când tot ceea ce ai clădit începe să dea roade. Să nu umble numai pe cărări bătute, să aibă curaj să facă lucruri și să fie originali. Ceea ce este din ce în ce mai greu pentru că multe par că deja s-au făcut, dar nu este așa, mereu apar noi și noi oportunități în „online”.

Cei care lucrează cu bloggerii sau cu influencerii, să învețe să colaboreze cu aceștia și să aplice unele dintre principiile marketingului și în „online”. Mă refer la targetare și la segmentare. Pentru ca mesajul să ajungă la publicul țintă trebuie depus un mare efort. Să-și asculte publicul, să identifice influencerii din nișa lor dacă activează pe o anumită nișă, să urmărească rezultatele. Ar fi ideal ca oamenii de online să aibă timp să se specializeze, să li se dea spațiu de manevră, să învețe să folosească instrumentele online de targetare, și să facă afiliere, sau să urmărească linkurile generate.

În străinătate, bloggerii cu care lucrează un mare brand, de exemplu, sunt aleși dintre cei care se potrivesc cu brandul și, totodată, generează vânzări bune pentru brandul lor prin afiliere. Este greu să faci afiliere, este o muncă enormă, dar toți bloggerii de succes internațional au blogurile pline de afiliere. Nu există articol fără afiliere.

Cred că toate brandurile trebuie să facă afiliere, iar bugetele de marketing să le distribuie acolo de unde le vin clienții, dacă vor eficiență în campaniile lor din online. Când este și multă publicitate offline, rezultatele se pierd, nu se mai știe ce de unde și cum, ceea ce poate fi dăunător unui brand dacă nu urmează principiile de mai sus. De ce să nu aibă tot?

La Xandri Pearl resortul ei favorit din Kerala India

În piscina din aeroportul din Doha Qatar cu vedere la terminal

Mirela la Wayanad Kerala (India)

În satul Lakka din Insula Paxos (Grecia)

Ce gânduri și ce trăiri te încearcă când privești spre viitor?

Știu că totul este posibil. Îmi pare rău că n-am văzut acest lucru mai repede. Că n-am lăsat anumite prejudecăți în urmă. Că m-am lăsat întârziată de una, de alta. Acum trăiesc așa cum am fost croită: born to be wild! Vreau să îmi îndeplinesc toate fanteziile, să nu mai stau prea mult pe gânduri înainte de a acționa. Mi-am tăiat și părul, un sacrilegiu pentru unii: „nu se poate să îți strici părul, așa o comoară”. De ce nu? Am vrut lucrul acesta și l-am făcut, deși nu vă spun câtă lume încă îmi spune că îmi stătea mai bine cu părul lung.

Este doar un mic exemplu, dar ideea este că vreau să fac ceea ce îmi doresc cu adevărat, nu ceea ce ar trebui pentru a fi pe placul altora. Sunt pe placul meu și nu vreau să fiu perfectă. M-aș plictisi.

Unde ai vrea să mai călătorești?

În câte locuri n-aș vrea să ajung! În Jamaica, Mongolia, Peru, Hawaii, New York, China, Japonia, Taiwan, Africa de Sud, Mali, în general, peste tot! Și nu numai o dată… A, și prin toată Europa, desigur!

Îți mulțumesc, Mirela! Sper să nu trezești prea multe invidii cu acest interviu. Mult succes pe mai departe!

Credit Foto: Arhivă Mirela Leoni