Israel – câteva ponturi înainte de călătorie!

Israel – câteva ponturi înainte de călătorie!

ISRAEL (1)

În fiecare an, mulți români își doresc să viziteze Țara Sfântă și optează pentru un pelerinaj în Israel. Pentru un creștin-ortodox, Ierusalimul este locul în care speră să ajungă măcar o dată în viață, dar înainte de călătorie iată câteva lucruri pe care trebuie să le știți:

În România

Primul lucru la care trebuie să fiţi foarte atenţi, încă din România, este alegerea agenţiei de turism. Este indicat să apelaţi doar la operatori acreditaţi şi să nu plecaţi la întâmplare în Israel, pentru a nu vă expune pericolului! Asiguraţi-vă că agenţia vă va oferi un ghid însoţitor şi plecaţi din ţară cu următoarele acte: asigurare de călătorie, asigurare medicală şi de viaţă. Ierusalimul, un oraș încărcat de istorie și de sfințenie, este punctul central al ortodoxiei, deci este foarte important să aveți un ghid bine pregătit, care să vă explice fiecare detaliu. Așadar, nu optați pentru cele mai ieftine pachete turistice!

Dacă doriți să mergeți pe cont propriu, pentru siguranța dvs, este de preferat să nu alegeți un hotel amplasat pe teritoriile palestiniene. De asemenea, este bine să știți faptul că hotelurile din Israel nu respectă cerințele europene, iar stelele lor nu reflectă realitatea. Verificați înainte recenziile celor care au mai fost acolo sau optați pentru agenții care organizează de mai mulți ani pelerinaje. 

În Israel

Odată ajunşi în Israel, respectaţi anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale. Este bine să purtaţi asupra voastră, într-un loc greu accesibil, documentele şi valorile personale, nicidecum să nu le lăsaţi în cameră. În bazar, în piețe, în zonele de interes turistic, prețurile sunt întotdeauna negociabile. Mai mult decât atât, o să aveți surpriza să descoperiți că vânzătorii vor adapta prețul în funcție de naționalitate și că o să puteți cumpăra diverse lucruri chiar cu bani românești. Este de preferat ca în loc de euro să aveți dolari, pentru că o să faceți cumpărături mai ușor și la un preț mai bun.

ISRAEL

Refuzați să schimbați banii în bazar celui care vă roagă, pentru că riscați să nu mai vedeți banii înapoi. Este o șmecherie pe care anumiți localnici o practică și prin care turiștii sunt furați pe față. În ţările arabe, bacşişul este obligatoriu şi variază între 15-25 de euro, de aceea este bine să nu cheltuiţi toţi banii pe cumpărături. Bacşişurile sunt o sursă importantă de venit pentru şoferi, hamai şi ghizi, iar acestea se plătesc la faţa locului.

La Mormântul Sfânt

Prima recomandare este să nu optați pentru un pelerinaj chiar de sărbătorile pascale, pentru este extrem de aglomerat și agenţii din poliţia militară sunt foarte severi.

Dacă totuşi vă doriți să fiți la Sfântul Mormânt chiar de Înviere (cum mi-am dorit și eu), trebuie să vă înarmaţi cu multă răbdare și să așteptați să vi se permită accesul. Poliția militară nu permite accesul în Cetatea Sfântă decât dimineaţa, când la poartă se află deja o masă de oameni. Există pelerini care plătesc comercianților din bazar sume cuprinse între 50-150 euro, pentru a rămâne peste noapte în magazine și dimineața să fie primii la Sfântul Mormânt. Această tehnică îi poate ajuta pe unii să-şi împlinească dorinţa, dar nu oferă o garanţie că poliţia militară nu îi va descoperi şi nu îi va da afară din cetate. În momentul în care poarta se închide, poliţia militară caută pelerinii prin fiecare cotlon al cetăţii, iar cei care sunt găsiţi sunt conduşi afară.

cetate

Locurile care merită vizitate în Israel sunt multe, dar voi enumera doar câteva: Mănăstirea Sf Sava cel Sfințit, Biserica Nașterii Domnului ( ridicată pe locul unde Fecioara Maria L-a născut pe Iisus) şi Grota Laptelui din Betleem, Biserica Sfânta Ecaterina, Biserica Tatăl Nostru, Grădina Getsimani, Biserica Mormântul Maicii Domnului, Via Dolorosa cu cele 14 opriri ale Mântuitorului, Hozeva (unde sunt moaștele Sf. Ioan Iacob Hozevitul), Râul Iordan, Marea Moartă.

Pentru situaţii de urgenţă pe teritoriul acestui stat, vă puteţi adresa Ambasadei României din Tel Aviv, iar pentru o problemă medicală puteţi apela numărul 101.

hozeva

Vă doresc o călătorie plăcută!