Insula Corfu – ponturi de călătorie pentru un sejur reușit

Insula Corfu – ponturi de călătorie pentru un sejur reușit

corfu

Corfu, cea mai mare insulă ionică a Greciei, foarte aproape de coasta albaneză, atrage anual peste un milion de turiști. Atracțiile turistice sunt extrem de generoase: kilometri de plaje cu nisip fin, peisaje care te lasă fără cuvinte, golfuri cu apă limpede, un oraș vechi, două forturi din secolele XVI-XVII, palatul împărătesei Sissi a Austriei, Catedrala Sfântului Spiridon cu moaștele acestuia (grecii au multă evlavie la Sf. Spiridon, care este considerat ocrotitorul orașului) și multe alte mănăstiri grecești. Dacă vă tentează un sejur la sfârșitul lunii septembrie în insula Corfu și este pentru prima dată, recomandările din articol s-ar putea să vă ajute să faceți economie la buget și alegeri inspirate:

Mici ponturi pentru călătoria în Corfu:

1. Dacă ai ales un sejur printr-o agenție de turism, odată ce ai ajuns pe insulă, ghidul îți va propune mai multe excursii atrăgătoare. Este de preferat să nu achiziționezi excursii de la ghidul român, ci să mergi la agențiile locale care organizează excursii la prețuri mai avantajoase. Astfel, în loc să plătești 30 – 35 de euro la ghidul român, poți achiziționa același tip de excursie cu 10 euro mai puțin de la una dintre agențiile cipriote.

corfu (2)

2. Restaurantele de pe faleză își atrag clienții cu fel de fel de reclame și poze fake. Nu te lăsa sedus de strategiile lor de marketing, ci orientează-te mai mult după alegerea făcută de alți turiști. Altfel riști să comanzi un platou cu fructe de mare (ca în imaginea afișată de ei) și să te trezești cu o farfurie plină de cartofi prăjiți și doar câteva bucățele de fructe de mare. Restaurantul Afrodith din staţiunea Roda are o astfel de strategie. O masă delicioasă, cu porţii mari şi preţuri mici, am servit la restaurantul The PumpHouse, din staţiunea Acharavi. Am ales restaurantul uitându-ne după numărul de turişti care serveau masa în interiorul lui.

Nu opta nici pentru restaurantele recomandate de ghizi, pentru că întotdeauna există o înţelegere între ghid şi proprietar, iar aceasta nu este în favoarea ta. La recomandarea ghidului, am mers la Restaurantul New Port, tot din staţiunea Roda, dar experienţa a fost dezamăgitoare. Chiar dacă restaurantul are un aspect îngrijit, preparatele nu au avut calitatea așteptată. 

3. Evită să achiziționezi din prima zi tot felul de suveniruri, pentru că s-ar putea să găsești în altă stațiune un preț mai bun. De exemplu, în staţiunea Acharavi serviciile sunt mai bune, iar preţurile mult mai mici decât în staţiunea Roda, începând de la suveniruri până la mâncare.

Suvenirurile şi produsele tradiţionale greceşti din locurile recomandate de ghizii români sunt mai scumpe. Dacă vei merge la Distileria de Kom Kuat vei putea achiziţiona lichior, dulceaţă sau baclava la preţuri foarte bune. Aici produsele sunt cu 2-3 euro mai mici decât în supermarketurile din regiune. De exemplu, o sticlă de lichior de Kom Kuat costă la distilerie 3,38 euro, în timp ce într-un supermarket 5,90 euro.

4. Dacă ai permis auto, poţi închiria o maşină pentru a face turul insulei Corfu. În felul acesta, vei putea petrece mai mult timp în anumite locaţii.

Astfel în loc să plăteşti 15 euro pentru o excursie la Mănăstirea Pantokrator, situată pe cel mai înalt vârf al insulei Corfu, poţi să închiriezi un autotorism (50 de euro) şi să vizitezi mai multe obiective turistice într-o zi. Neapărat să mergi la Palatul lui Sissi (Achilleon) şi Muzeul Arheologic din Corfu.

5. Dacă nu dorești să închiriezi o maşină, poți să mergi în Sidari şi în Corfu Town cu transportul în comun. În Sidari vei avea parte de un peisaj desprins din basme, cu plaje întinse şi stânci ameţitoare, de care se sparg valurile mării Ionice.  Preţul unui bilet la autobuz, din Roda până în Sidari, este de doar 2 euro. Dacă vreți să vizitați Corfu town cu autobuzul local Green Bus, prețul biletului a este 5 E dus-întors. Trebuie să fiți atenți, să coborâți doar la capăt, în stația Terminal-Bus pentru că la întoarcere autobuzul trebuie luat doar din această stație.

În Corfu Town (Cetatea Veche) poţi vizita oraşul vechi, ruinele fortăreţei, Biserica Sf Spiridon, cu moaştele sfântului, Biserica Maicii Domnului, dar şi Biserica Sf. Teodora. 

Aventura de a descoperi un oraș vechi păstrat într-unul nou,  vă va fascina prin istoria pe care o ascunde, prin arhitectura clădirilor de inspirație venețiană și englezească în același timp, dar și cele ale poporului grec. Atât venețienii cât și grecii au dorit să protejeze orașul prin 2 fortărețe, iar între ele sălășuiește orașul vechi.

Neapărat să exporați Old Fortress, un castel de piatră etajat care cuprinde mai multe clădiri. Această veche fortăreață reprezintă un simbol al orașului și este un monument istoric foarte valoros.

După o sesiune de fotografii în Corfu Town, vă recomand să mergeți în cea mai circulată zonă din Kerkyra, Esplanada. Este vorba despre o zonă unde există multe taverne , restaurante, terase. Tot o să găsiți bazarul plin de bunătăţi şi suveniruri, care vă vor ispiti să le iei acasă. Vă recomand să încercați gyros la farfurie și să nu ratați înghețata lor care este delicioasă.

corfu (4)

6. Paleokastritsa este regiune din insula Corfu recunoscută pentru frumusețea ei nepământeană. Frumusețea acestei staţiuni constă în contrastul dintre munte şi mare: pe de o parte este muntele cu stânci şi prăpăstii, iar de partea cealaltă apele cristaline de culoare smarald-turcoaz ale Mării Ionice. Aici penisulele pătrund în mare și separă şase golfuri colorate în nuanţe diferite. 

Cursele locale (Green Bus, autobuze climatizate) pleacă şi sosesc cam din oră în oră în perioada sezonului turistic, în staţiune fiind mai multe staţii. 

Ai mai multe modalități să-ți petreci timpul în Paleokastritsa: să mergi la Mănăstirea Paleokastritsa, să faci scufundări, să mergi cu vaporașul sau cu Submarinul Galben (Yellow Submarine) și să admiri peştii, să servești preparate grecești de calitate la una dintre taverne. Dacă doriți să faceţi plajă este bine să aveţi papuci de plajă sau sandale strânse pe picior, pentru a putea intra în mare. Este o singură plajă numai cu nisip (Agios Spyridon), una cu nisip şi pietriş (Agia Triada), celelalte numai cu pietre.

Mănăstirea Paleokastritsa, construită în secolul XIII, anul 1228, conform inscripţiei de pe poartă, a fost ridicată pe locul unde a fost găsită o icoană a Fecioarei Maria. Mănăstirea este un exemplu de arhitectură monastică greacă, biserica de azi şi chiliile pentru cei 8-10 călugări fiind construite în secolul XVIII. Vizitarea mănăstirii și a muzeului este gratuită.