Evelin Ceciu:”Am învățat că trebuie să-ți ții promisiunile”

Evelin Ceciu:”Am învățat că trebuie să-ți ții promisiunile”

Evelin Ceciu, jurnalist cu peste 25 de ani de experiență, a înființat în anul 2009 Corectura.ro, o afacere care are la bază traduceri și editarea textelor. Cum a demarat această afacere și tot ce implică ea acum, ne explică Evelin în interviul de mai jos:

Cum și când a apărut firma Corectura.ro?

Ideea Corectura.ro a apărut prin 2008, când, împreună cu colegul meu de masă de atunci (de birou, să-i zicem, să nu vă gândiți direct la băut), Adrian Pisică, am plănuit să cumpărăm domeniul web.ro cu acest nume. Lucram pe atunci (chiar și tu lucrai cu noi! 🙂 la regretatul cotidian gratuit Compact, care avea menirea să-i țină informați pe călătorii cu metroul și cu RATB-ul. Lucrurile s-au precipitat, Adrian a apucat-o spre țări nordice și s-a ales cu un job prin Danemarca, dacă am înțeles bine, iar eu am cumpărat singur domeniul www.corectura.ro.

De cât capital ai avut nevoie pentru a demara afacerea?

Cu lichidarea de la ultimul salariu de la Adevărul de Seară, în ianuarie 2010, am înființat, inițial, SC Citadela Media SRL. Dacă stau să mă gândesc bine, nu cred că a fost important cu câți bani am făcut o firmă, ci mai degrabă a contat faptul că atunci nu am făcut legătura imediat între site-ul Corectura.ro și numele de firmă, adică atunci când a fost cazul. Așa că firma înființată, Citadela Media, folosea site-ul Corectura.ro, al cărui proprietar eram eu, ca persoană fizică, și abia în 2012 lucrurile s-au așezat, când am înființat și SC Corectura.ro SRL. Adică, dincolo de bani, care însemnau în jur de 1.500 de lei, inclusiv comisionul juristului care s-a ocupat de acte pentru înființarea societății, evoluția ca întreprinzător poate să fie extrem de sinuoasă. Uite, abia anul acesta atașez prin OSIM și simbolul de marcă înregistrată pentru Corectura.ro. Puși cap la cap, sunt nouă ani de căutări și de regăsiri.

Ce ai învățat din poziția de administrator de firmă?

Multe. Am învățat că banii firmei nu sunt și banii mei, de exemplu. Am învățat că trebuie să mă disciplinez (asta nu înseamnă că m-am și disciplinat, dar spun cum e bine). M-am dezobișnuit să lucrez după un program fix, dar m-am obișnuit să fiu disponibil non-stop pentru beneficiarii mei. Am învățat să nu mă supăr prea tare că statul câștiga 24% TVA (pe-atunci), plus 16% impozit, iar eu, 8% (eram, la un moment dat, „angrosist de traduceri”, lucrând cu traducători autorizați către care se ducea grosul banilor, iar eu eram remizier. Și dacă tot veni vorba, am învățat că trebuie să-ți ții promisiunile față de colaboratori, pentru a nu-ți periclita afacerea (în primul rând, să-i plătești la timp).

La ce te uiți prima dată când deschizi un text?

Mă uit „în diagonală”, pentru a evalua rapid cât e de lucrat pe el. Un text care este legat, care curge bine este scris bine, iar asta se observă din prima. Din păcate, sunt rarisime aceste texte. De obicei, îi cer potențialului client una-două pagini cu titlu de mostră, le corectez cu funcția track changes din Word și i le retrimit împreună cu prețul și cu termenul-limită pentru livrarea lucrării, care poate fi un proiect, o carte, o traducere dintr-o limbă străină, adică orice pe bază de comunicare scrisă. Lucrez deja cu 12 redacții, dar am și comenzi punctuale, de la oameni care găsesc întâmplător www.corectura.ro.

Ce planuri ai cu Corectura.ro?

Poate părea neverosimil, însă Corectura.ro se ocupă, mai nou, și de asigurări. Așa cum partea de editare o realizăm la prețuri modice (400 de lei corectura , de exemplu, a unei reviste de 70-80 de pagini, cu texte parcurse de două ori, o dată în Word și o dată în PDF), tot așa suntem capabili, fiind deja o echipă, să găsim rapid cele mai bune oferte în materie de asigurări (RCA, casco, imobile, de răspundere civilă profesională, de sănătate etc.). Odată ce ne-au descoperit, oamenii nu mai renunță la noi. Satisfacția pe care o producem e tot ce contează. Eu, personal, lucrez (și) în asigurări de prin 1993 (la UNITA Timișoara am început), prin 2007 lucram deja pentru Generali în București, iar de câțiva ani sunt asistent în brokeraj pentru Professional Broker de la Sibiu. Anul acesta, prerogativele de asistent în brokeraj le-am cedat firmei Corectura.ro. Teoretic, mașinile scriitorilor și cele ale ziariștilor ar trebui să fie asigurate de Corectura.ro, pentru întărirea afinității dintre corectură și aceste bresle

Ce observi prima dată când interacționezi cu un om?

Fâstâceala :). Eu interacționez cu oamenii mai ales la telefon. Le spun că îi ajut cât pot și că pot, dacă tot m-au sunat, și că proiectul lor deja nu va mai fi o problemă. Oamenii se relaxează și eu mă țin de cuvânt. Lucrez cu oameni cărora nu le înșel așteptările și pe care mă bazez (este vorba de colaboratorii mei), pentru oameni cărora, de asemenea, nu le înșel așteptările (este vorba, de această dată, despre clienții mei).

Ce putere bună crezi că au oamenii și nu o folosesc?

Cred că oamenii nu-și folosesc bunătatea. Cu o mențiune: dacă le sunt înșelate așteptările, oamenii se feresc să mai fie buni. Bunătatea, în sensul creștin, creează o bună comunicare și cheful de a face lucruri, gesturi frumoase pentru semeni, este „atitudinea pozitivă” corporatistă de astăzi.

Care sunt lucrurile care te încarcă pozitiv?

Somnul, visele și visurile :). Când am de făcut ceva, simt că zbor și că am forță să duc la capăt orice. Din păcate, acum, când vorbim, cu somnul stau cel mai prost. Nu prea mai încape în ziua de 24 de ore.

Dacă ai avea o baghetă magică și posibilitatea de a schimba un lucru de pe lumea aceasta… ce ai face?

Aș face să zâmbească toți oamenii. Zâmbetul s-ar transmite în interiorul lor, iar omenirea ar fi mai bună, mai relaxată. Și ne-am apuca, cu toții, de reîmpăduriri 🙂

Îți mulțumesc!

evelin-ceciu

Câteva date despre Evelin CECIU:

Vârstă-48.

Familie-căsătorit, 3 copii (Horia-26, Costin-5, Arsenie-4 ani).

Studii

Colegiu Birotică-secretariat Universitatea Petroșani (cu multe fete), Facultatea de Mine Petroșani (cu mulți băieți), inginer minier exploatări la zi, master publicitate și reclamă la SNSPA, doctorat în pregătire „Virgula, ca obligativitate asumată”.

Ocupație -ziarist, din 1991 (Mesager, Opinia, Gorjeanul, Rompres, Jurnalul de Gorj, Adevărul, Evenimentul Zilei, Servus Hunedoara, EuroLider, Cotidianul, Compact, Adevărul de Seară, Libertatea, Agerpres, Corectura.ro – InfoLife, Life, Perspective, ddl, The Institute Magazine, Politici de Sănătate, Revista Fermierului, Running Mag, Fitness Mag, MCM, UZP, Good Food, TopGear).

Pasiuni-trotineta, scăldatul în Mostiștea, la Dârvari-Fundulea, tablele, avioanele (de privit).