Raluca Zamfir: “Am pornit fix cu 2000 de euro“

Raluca Zamfir: “Am pornit fix cu 2000 de euro“

https://www.facebook.com/MihneaRatteFotograf

Raluca Zamfir este managing partner la RANEvents PR Agency, o agenţie care a reuşit în 2015 să ajungă la o cifră de afaceri de 500.000 de euro. Cum să nu admiri o femeie curajoasă, care a reușit să construiască ceea ce și-a propus și care trăiește ca un alergător de cursă lungă? “Cazi, te ridici, alergi și nu mergi decât înainte”, spune Raluca. Vă invit să citiți un interviu care sper să vă inspire:

Cum și când ai luat decizia să-ți deschizi propria agenție?

Dorinţa de a face o schimbare a apărut treptat. Ca sa-mi găsesc curajul de a face acest pas mi-a trebuit ceva timp (aproximativ 3 ani), influențată probabil și de confortul oferit de un pachet de top în banca unde am lucrat 12 ani. Acest pachet îmi oferea o senzație de confort cu care “coabitam”.

Am vrut mai multă libertate de decizie și independență, fără să mai depind de valorile și politica unei companii, iar acum 5 ani am hotărât că este timpul să muncesc mai mult, dar altfel. Am avut șansa să fac ceva care îmi place, care mi se potrivește și pentru care eram pregatită, ceva ce mi-am dorit mereu: să creez, să construiesc și să dezvolt, să aduc partenerilor o valoare reală adăugată pentru afacerile lor, să devin antreprenor.

De cât capital ai avut nevoie pentru a demara afacerea?

Am pornit fix cu 2000 de euro pe care i-am investit în promovare: site, social media și într-un laptop. Am închiriat un spațiu pentru agenție la 2 ani după ce am demarat business-ul. Starbucks a fost locul perfect unde stăteam cu echipa mea… și unde stăm deseori și acum. Important este capitalul uman. (Râde).

Ce calități ar trebui să întrunească un om de PR bun?

PR-ul s-a schimbat și se schimbă. Și consultantul trebuie să fie cu un pas înaintea tendințelor, să anticipeze, să se reinventeze, să se specializeze în mai multe domenii aparent fără legatură cu PR-ul.

Oamenii de PR sunt nevoiţi să dobândească noi abilităţi sau să reînveţe vechile abilităţi. Contează și va conta cultura generală, rezistența la stres, capacitățile analitice, creativitatea, flexbilitatea, atenția la detalii, organizarea, social skills, capacitatea de adaptare și musai să aibă simțul umorului. Oricine poate învăţa în timp, dar atitudinea, potenţialul, creativitatea, dorinţa de a învăţa sunt lucruri pe care nu le putem preda, aşa că acestea contează și fac diferența.

Ce ai învățat din poziția de manager și din activitatea de PR?

Ca manager am învățat că afacerile nu adorm niciodată.  Există anumite responsabilităţi de care nu poţi scăpa, mai ales când eşti conştient de faptul că evoluţia business-ului tău şi a echipei depind în întregime de tine şi de deciziile pe care le iei. 

În PR am învățat că este foarte important să fii la locul potrivit în momentul potrivit. Și să oferi clienților tăi ceea ce tu căutai atunci când erai angajat – servicii de calitate, idei implementabile și de impact, proactivitate, întelegerea business-ului.

Care sunt lucrurile care te încarcă pozitiv?

Sunt o persoană încărcată pozitiv nonstop și nu văd decât jumătatea plină a paharului. Atitudinea este totul. Mă bucur și sunt recunoscătoare pentru fiecare zi și evit pe cât posibil oamenii toxici.

Ce observi prima dată când interacționezi cu un om?

Prima dată observ expresia feței. Un surâs, un zâmbet timid sau unul larg pe toata fața… Zâmbetul sporește valoarea unui chip. Prefer oamenii zâmbitori și mai puțin persoanele cu fețe inexpresive.

Ce putere bună crezi că au oamenii și nu o folosesc?

Puterea de a dărui și de a asculta. Un dar nu e nevoie să fie ceva material – poate fi un zâmbet, un gând bun, un sfat sau o vorbă de încurajare, un umăr pe care un prieten are nevoie să plângă.

Dacă ai avea o baghetă magică și posibilitatea de a schimba un lucru de pe lumea aceasta… ce ai face?

Dacă ar trebui să schimb un singur lucru atunci aș insufla oamenilor mai multă bunatate și iubire față de tot ceea ce îi înconjoară.

Îți mulțumesc, Raluca!