Propolisul și legătura dintre minte, trup și suflet

Propolisul și legătura dintre minte, trup și suflet

15703

„Minte sănătoasă în corp sănătos” spune un foarte cunoscut aforism latin. Cum reușim să îl punem în practică în societatea în care trăim? Destul de greu, aș spune.

Pe lângă stresul de la locul de muncă, stilul sedentar de viață, mâncarea procesată și bogată în E-uri, aproape zilnic news feed-ul de facebook ne este bombardat cu știri negative, apocaliptice, care ne induc o stare de anxietate și agresivitate. Oare suntem conștienți că, în timp, aceste stări pot declanșa tulburări nu doar la nivelul întregului sistem nervos central, ci și la nivelul întregului organism? Nu sunt ipocrită, am în spate o anumită experiență pe zona de online, așa că îmi este familiară capcana click-urilor.

Cu alte cuvinte, prin menținerea unei stări negative ne săpăm zilnic groapa pierzării, din care banii sau alte interese materiale nu ne vor putea salva.

Ce este de făcut? Aș spune că în orice moment al vieții noastre putem face o schimbare. Putem spune Stop. Punct și de la capăt. Avem nevoie să ne reîntoarcem la tot ceea ce ne poate oferi pământul românesc, să ne redescoperim tradițiile și valorile, să prețuim echilibrul și cumpătarea. Avem nevoie să devenim conștienți de acest dar minunat primit de la Dumnezeu numit: Natură. Avem nevoie de o pauză pentru a ne veni în sine și a găsi resursele de a face schimbarea în bine. Exteriorul reflectă interiorul.

”Dacă veţi pune mâna pe inimă şi veţi fi sinceri cu voi înşivă, veţi înţelege că sunteţi mai mici decât multe făpturi. Luaţi aminte la albină, cum se zoreşte şi trudeşte. Se dăruieşte fără cruţare şi fără oprelişti.”, spune Starețul Tadei.

Albina, această mică vietate, ne oferă nu doar o pildă de viață, ci și ingredientele care ne pot prelungi viața prin tot ceea ce produce: miere, propolis, fagure.

Am aproape o lună de zile de când, în fiecare dimineață, consum pe nemâncate un miez de pâine, pe care pun câteva picături de tinctură de propolis. 

E drept, am început acest proces mai greu. Mai întâi am căutat în toate magazinele Plafar din București o tinctură de propolis în concentrație mare, dar nu am găsit decât tincturi cu extract de propolis în concentrație cuprinsă între 15% – 30%. Am răsuflat împăcată când, în cele din urmă, am găsit tinctură de propolis în concentrație de 50% aici. 

Potrivit studiilor, nu mai puțin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusuri sunt distruse de către propolis. Deci, avem de-a face cu o adevărată minune a naturii!

Ceea ce vreau să spun este că nu ne putem opune vremurilor și tendințelor actuale, dar ne putem detașa de ceea ce ne face rău. Putem aduce în viața noastră lucrurile care ne fac bine. Cred că avem o datorie și o responsabilitate față de noi înșine, pentru a ne menține sănătatea fizică și psihică. Iar primul pas constă în eliminarea factorilor perturbatori și întoarcerea la simplitate și natură. A trăi responsabil față de tine înseamnă a oferi lumii un om armonios, iar lumea în care trăim are nevoie acum, mai mult decât oricând, de oameni sănătoși la minte și la trup.

Doamne, ajută!