Elena Ceciu: „A mânca este despre călătoria noastră”

Elena Ceciu: „A mânca este despre călătoria noastră”

elena-ceciu

Autoarea cărţii ’’(Re)Împrieteneşte-te cu mâncarea! Şi cu tine însăţi’’, Elena Ceciu, psiholog specializat în Food Psychology Coaching, ne spune că eşecul în dietă vine din negarea adevăratei probleme, care poate indica o traumă sau un conflict interior. Pe blogul ei mananc-inteligent.ro împărtăşeşte nu doar pasiunea sa pentru mâncare, ci şi tehnici de dezvoltare personală şi de analiză a psihologiei comportamentului alimentar.

Cum a luat ființă blogul tău, Mananc-inteligent.ro?

A apărut cu ceva timp în urmă, prin 2010, pe când lucram la BBC GoodFood Romania. Atunci descopeream pas cu pas o mulțime de minuni pe care le poți face în bucătărie, dacă ai un dram de pasiune. Dar nu a fost numai atât. Blogul nu s-a dorit a fi unul culinar. Rețetele sunt doar o formă distractivă de a transmite un alt mesaj. De a le dezvălui celorlalți că relația pe care o avem cu mâncarea, modul cum mâncăm, atitudinea față de frunza de salată și felia de roșie din farfurie nu doar spun o mulțime de lucruri despre noi. Și nu zic asta doar ca să despic firul… de ceapă în patru.

A mânca nu este doar despre mâncare. A mânca este despre călătoria noastră pe acest Pământ, despre cum ne acceptăm, ne iubim, ne respectăm, ne descurcăm în alte domenii ale vieții, ne împlinim menirea. De exemplu, dacă rupi legătura dintre emoții și mâncare, vei avea credința că poți rezolva și alte lucruri care nu merg bine în viața ta.

Ce ingrediente nu îți lipsesc din bucătărie?

Cimbrul, scorțișoara, ghimbirul, anasonul stelat, cardamomul și cuișoarele. Primul, pentru ca îi găsesc loc în majoritatea bunătăților făcute la cuptor. Celelalte, pentru ca iubesc masala chai.

Ce proiecte ai în momentul acesta?

Pentru că a ști să-ți acorzi atenție, să pleci urechea la nevoile tale te poate, printre altele, feri de momentele în care mănânci fără să-ți fie foame (și asta înseamnă în primul rând kilograme în plus și probleme de sănătate!), pregătesc un proiect pentru cei care vor să se prețuiască pe sine mai mult. Sună egoist? Ei, bine, nu este! Când ai mai multă grijă de tine, poți avea mai multă grijă și de ceilalți. Vei radia liniște, relaxare și iubire. Când ai, așadar, grijă de tine, ești liniștit, împăcat și echilibrat, faci un bine lumii în care trăiești. Despre proiect, în curând mai multe, chiar pe blog.

Ai scris o carte despre relația omului cu mâncarea. Ce putem găsi în carte?

Nu este doar o carte. Este un program de dezvoltare personală în relația cu mâncarea, finalizat acum un an, care, pe lângă o carte, îți oferă gratuit un audiobook. Se bazează pe un domeniu de suflet, pe care încerc, de altfel, să îl fac popular și în România prin intermediul blogului: Food Psychology – psihonutriție.

Am creat acest program pentru cei care vor să înțeleagă că provocările legate de mâncare cu care se confruntă nu înseamnă doar manifestări corporale, poartă un mesaj care îi ajută să-și rezolve probleme mai vechi și să fie mai aproape de ceea ce înseamnă a fi autentic. Să nu uităm că dincolo de fiziologia corpului există influența psihicului și experiența sufletului. Le dăruiesc cititorilor tăi modulul audio despre influența sacrului în practicile noastre vindecătoare, despre puterea metabolică a sacrului. ”Dacă sufletul va căuta credința și adevărul, la fel va face și trupul…”

Ce valori de viață ai vrea să prețuiască băieții tăi?

Să se cunoască pe sine așa cum sunt, să fie autentici, să nu se mintă, să-și urmeze pasiunile și să știe că sunt responsabili pentru tot ceea ce cred că înseamnă realitate și pentru tot ceea ce li se întâmplă.

Ce lucruri te fac să iubești viața?

Zâmbetul celor dragi când le gătesc ceva bun, râsul copiilor când se joacă în zăpadă, marea, nesfârșita mare aproape de care m-am născut într-o zi toridă de vară, un vers de Pablo Neruda, o rază de soare de după furtună, un fruct zemos de vară, o bucățică de ciocolată cu ghimbir și lămâie care ți se topește în gură, un boboc care stă să înflorească, ghivecele cu plante aromatice de pe pervazul din bucătărie, o felie de pâine prăjită cu gorgonzola și ceapă roșie caramelizată, o revelație nouă despre Divinitate, despre propria ființă, o panoramă de pe un deal sau un munte, când te simți mai aproape de cer, iar preocupările cotidiene par să nu fi existat vreodată – în general, sunt recunoscătoare pentru cele mai mici lucruri pe care, probabil, avem tendința să le trecem cu vederea sau să le considerăm ca un dat.

12107095_941985859173553_4296571818829875843_n

La ce nu ai putea renunța, niciodată?

Ah! Am învățat să nu mai spun ”niciodată”. Viața m-a învățat că pot trăi exact ceea ce am zis că nu voi trăi ”niciodată”.

Ce cuvinte ai vrea să auzi mai des?

Cele care exprimă gânduri pozitive. Dar și lucruri simple ca ”Te rog”, ”Mulțumesc!”, ”Te iubesc”.

Îți mulțumesc!

Îți mulțumesc mult și eu!