Maria Holtzhauser: ‘’Să trăiți fără nimic rău în suflet’’

Maria Holtzhauser: ‘’Să trăiți fără nimic rău în suflet’’

m

După un schimb de mesaje pe Facebook, în primăvara acestui an, m-am întâlnit cu d.na Maria Holtzhauser. Povestea Mariei, cum dorește să i se spună, este un exemplu de forță pozitivă și de determinare. Amintirile sale despre copilărie se leagă de căminul pentru copii în care a crescut. Spune despre soțul său, care i-a fost mereu alături, că este îngerul ei păzitor. La scurt timp după ce a venit pe lume nepotul său, bucuria i-a fost umbrită de un diagnostic crud – cancer. A ales să lupte cu această boală și mai mult decât atât. A ales să ofere din forța sa și altora, așa că de ani buni inițiază campanii umanitare și ajută oamenii. De curând, a fost premiată în cadrul Galei Oameni pentru Oameni.

Felicitări pentru tot ceea ce faceți. Știu că multă lume vă cunoaște povestea, dar sunt persoane care au acum ocazia să o afle. Cum au început campaniile umanitare pe care le coordonați?

Vă mulțumesc! Dintotdeauna am făcut astfel de gesturi față de cei aflați în suferință, doar că acum le aloc mai mult timp și au devenit vizibile. După ce am reușit să câștig primele bătălii cu boala necruțătoare, care mi-a ruinat sănătatea, m-am gândit să fac ceva pentru suflet, dacă pentru trup nu puteam prea multe.

Ce poate să fie mai frumos și mai înălțător pentru tine, ca om, decât bucuria și zâmbetul pe care-l vezi pe chipul celuilalt îngenunchiat de greu? Am început cu ”colegii mei de suferință”,i-am încurajat și i-am sprijinit cum am putut. Apoi cu niște vecini care se descurcau greu. Aveau doi copii, amândoi la facultate și-i întrețineau din două pensii dintre care una de boală, mizeră. Nu ne-a fost deloc greu, pentru că le-am spus povestea  fiicelor noastre și tot de la ele au venit destule lucruri în sprijinul lor. I-am ajutat în tăcere mult timp și sub alte aspecte.

Am simțit însă nevoia să facem mai mult. Și așa mi-a venit ideea să-mi întorc fața și inima spre locul de unde mă trag, dar în care n-am avut bucuria să locuiesc pentru că am crescut la orfelinat. Am ajutat câteva familii nevoiașe, apoi grădinița din sat, iar acum ne străduim să facem câte ceva atât pentru elevi, cât și pentru școala care nu are nici pe departe dotările necesare, din lipsă de fonduri.

3_n

Ce campanii aveți în desfășurare și cum se pot implica oamenii?

Încercăm să nu refuzăm pe nimeni care ne cere sprijin. Ne dovedim neputiincioși însă în cazurile medicale, dar îi îndreptăm spre alții, care pot face ceva concret pentru ei. Nu legăm niciodată faptele noastre bune de anumite ocazii, dar ne dorim ca mai ales acum, de sărbători, să aducem multă bucurie și alinare.

DARURI PENTRU CEI LA CARE MOȘUL NU AJUNGE este campania noastră în derulare. Sunt 18 orfani într-un sat, așa că lista începe cu ei, apoi vin ceilalți 29 de la clasa pregătitoare, iar dacă ne ajută Dumnezeu vrem ca fiecare copil să primească ceva și sunt în jur de 300. Avem câteva cazuri și aici în județele: Giurgiu și Teleorman. Oamenii se pot implica după cum simt și cum pot să o facă. Fie prin donații de îmbrăcăminte, încălțăminte, alimente, medicamente, cărți, rechizite, fie oferind o sumă de bani. Pot aduce aceste lucruri la noi sau le pot trimite direct.

Există un mesaj în sufletul dvs. pentru noi?

Eu îmi petrec fiecare zi frumos, ca și cum ar fi ultima.Vă îndemn să trăiți fără nimic rău în suflet, cu pace și cu împăcare.

7_n

Ce putere bună credeți că au oamenii și nu o folosesc?

IUBIREA. În oricare dintre formele ei. Uneori își pierd timpul urănd, judecănd,arătând cu degetul și le rămâne prea puțin timp să iubească.

Sunt cuvinte pe care vă doriți să le auziți mai des?

Da, cuvintele care-ți înobilează viața. Și nu mă refer aici la cele formale sau de politețe, ci la cele care se nasc din priviri,din frumos,din tăceri… Din podul sufletului tihnit.

Care sunt cărțile preferate și de ce?

Poezia este cea care mi-a înfiorat sufletul prima oară. A început Labiș, doar m-am născut aproape de mălinii lui, apoi mi l-a desăvârșit Esenin prin căldura slovei.Am rămas îndrăgostită de opera lui Sadoveanu, și am citit tot ce mi-a picat în mână. Fiecare carte mi-a fost un prieten drag.Din păcate,unul din marile mele regrete este că n-am putut citi cât aș fi vrut…

Cum arată lumea dvs. interioară?

Curată și limpede, ca după o ploaie de vară…

Ce vă face inima să cânte?

Fiecare nouă zi, fiecare gest mărunt care aduce un zămbet cuiva, fiecare om frumos pe care viața mi-l scoate în cale… Îngerii din jurul meu.

Vă mulțumesc! 

Foto – Arhivă

Facebook Maria Holtzhauser