Filmul despre „Experimentul Pitești” are nevoie de sprijinul nostru

Filmul despre „Experimentul Pitești” are nevoie de sprijinul nostru

Merităm și trebuie cu toții să ne cunoaștem istoria, mai ales acum la marcarea a 30 de ani de la caderea comunismului. Istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, afirma, cu zguduire emoțională, că ceea ce s-a petrecut la Pitești ”a fost una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”.

Filmul despre „Experimentul Pitești”, regizat de Victoria Baltag, are nevoie de donații pentru finalizarea lui, iar ele se pot face aici.

„Lucrez la acest proiect, parte a istoriei noastre zdruncinate și prea puțin cunoscute, încă din 2011. Am bătut la toate ușile, am cerut sprijin peste tot. Este un film independent realizat cu efortul și sudoarea (încă neplătită) a peste 100 de actori și membri ai echipei. Este un film important pentru că este necesar să ne cunoaștem trecutul, să învățăm din greșeli și să nu le mai repetăm.

Filmul este la final de producție și am nevoie de ajutorul dumneavoastră sa termin ce am început și împreună să ne facem datoria civică de popor român. Vă rog din inimă, donați „ne îndeamnă regizoarea Victoria Baltag.

Totul a început în 2011, când, participând la o școală de vară despre Crimele Comunismului, regizoarea Victoria Baltag, terifiată de cele petrecute în timpul Experimentului de la Pitești, a decis să pornească pe drumul regizării unui film. Cu o documentare amănunțită din arhive (pelicula are la bază o documentare de peste patru ani în arhivele IICCMER), cărți de specialitate și documentare, Victoria a făcut publică dorința realizării filmului în anul 2015.

Alături de ea au venit oameni care au devenit parte a familiei producției acestui film impresionant. Din păcate, instituțiile statului român au refuzat să finanțeze acest proiect, filmul realizându-se din fondurile proprii ale regizoarei, ale unor membri ai echipei și familiilor acestora, din donații și crowdsourcing. Producția s-a realizat cu peripeții: echipei i s-a furat generatorul electric de pe platoul de filmare, li s-au distrus decorurile, în multe zile au rămas fără bani de mâncare și transport….. dar au reușit!

Cu planuri de a ajunge la festivaluri, în cinematografe și de a forma memoria colectivă, echipa si actorii acestui proiect doresc să facă cunoscute publicului fragmente importante despre trecutul relativ recent al României, ca parte importantă și răscolitoare din istoria noastră. Din lipsa de fonduri, proiectul se află în post-producție din 2016, iar pentru finalizarea filmului mai este nevoie de 36 000 de euro.

Strâgerea de fonduri pentru film se face pe două platforme online: una românească – Bursă Binelui şi o platformă americană- GoFundMe.

În lunile septembrie și octombrie, filmul va avea proiecții private a variantei brute regizorale a filmului în lucru în USA , Spania, Italia, Danemarca, Franța pentru a prezenta stadiul proiectului și pentru a colecta fonduri pentru a finaliza lung-metrajul.

„Istoria își bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se.” spunea marele nostru istoric Nicolae Iorga.

Liliana Onita-Lenco, Președinte Asociația Românilor din New England, sprijină filmul despre Experimentul Pitești

Haideți să ajutăm această peliculă!