„La ciorap”, în bancă sau… în cer?

Nu m-am priceput niciodată să strâng bani. Am făcut ce am făcut și i-am dat gata într-o clipă. Pe de altă parte, nu m-am băgat nici în datorii. E drept, din când în când, mai arunc o privire peste umăr și îmi zic: „Dacă eram fată strângătoare și puneam de-o parte câte un bănuț, din fiecare salariu, mamă, ce de bani aveam acum!”. Și tot eu îmi zic: „Și!? Asta a fost visul tău?”.

Adevărul este că visul meu nu s-a potrivit niciodată cu realitatea… Nu ai cum să strângi bani dacă nu pui preț pe ei sau dacă nu îți propui măcar să faci asta. 

În seara asta m-am gândit să vă întreb: „Voi strângeți banii la ciorap, în bancă sau în cer?” Poate o să vă întrebați: „Cum adică în cer?”

Știți povestea împăratului care i-a dăruit unui sfânt o sumă mare de bani și l-a trimis într-o țară îndepărtată să-i cumpere un castel? Pe drum, sfântul a împărțit suma de bani la toți nevoiașii și sărmanii pe care i-a găsit. Mila față de sărmani a fost mai mare decât frica față de puterea împăratului. Apoi s-a întors la împărat și i-a spus: „Împărate, ți-am cumpărat palatul!”. Împăratul a întrebat: „Unde l-ai cumpărat? Vreau să merg la el”. Atunci sfântul a surâs și i-a răspuns: „Vei merge, dar nu acum. Ți-am luat un palat în cer!”.

Revenind la lucruri mai pământente, nu cred că este așa rău să ai un ban pus de-o parte. Mai ales în vremurile tulburi pe care le trăim și în care companiile dau faliment peste noapte. Așa că s-ar putea să vă intereseze informațiile de aici sau să doriți să vă deschideți un cont de economii. 

Nu de alta, dar dacă vă lovește o boală (și ne lovește pe toți, din când în când) și situația se agravează, să avem bani de tratament… sau de înmormântare. Iertați-mi umorul negru. Uneori unicul mod în care poți accepta o lume care a uitat să-și pună în valoare visătorii este să faci haz de necaz. 

Să aveți bogăție… în cer și pe pământ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *