La ce riscuri ne expunem când luăm antibiotice

Cunoaștem toți faptul că este periculos să luăm antibiotice fără prescripție medicală, dar chiar și atunci când medicamentele sunt recomandate de medic organismul nostru poate reacționa prin diverse boli și tulburări, dacă nu îl protejăm.

Prin luna iulie a acestui an, o gripă puternică s-a instalat în organismul meu și a început să pună stăpânire pe el: tuse groasă, transpirații, infecție acută la sinusuri, durere în gât și în urechea dreaptă. Am mers la medic și am trecut imediat pe un tratament cu antibiotic pentru infecție și am luat tot felul de medicamente pentru tuse. Niciun rezultat!

A urmat o altă consultație și am trecut pe un alt antibiotic mult mai puternic. Din fericire, medicul de familie mi-a prescris și probiotice, care să-mi protejeze organismul de o reacție adversă. Cunosc însă cazuri când medicii prescriu antibiotice fără probiotice și pansamente gastrice. Faptul că antibioticele atacă și flora microbiană ”bună” nu este un secret. De aceea pot izbucni alte boli și tulburări, una dintre ele fiind candida vaginala. Este indicat să luăm probiotice, pentru că ele vor menține în limite normale activitatea florei bune a organismului nostru.

Îmi amintesc că după cura a doua de antibiotice aveam amețeli, dar și o durere puternică de rinichi. Am uitat să menționez: antibioticele pot afecta rinichii, pentru că ei filtrează toate substanțele din urină.

De asemenea, organismul nostru este predispus la mai multe boli, care se pot declanșa pe fondul unei imunități scăzute și se pot manifesta astfel:

  • Toxicitate hepatică, manifestată prin stare de rău, greață, mărirea ficatului.
  • Simptome hepatita prin: oboseală cronică, dureri musculare, mâncărimi la nivelul pielii, icter ușor.
  • Toxicitate renală
  • Tulburări de tranzit abdominal
  • Constipație
  • Dureri de stomac, vomă.

Cum ne potejăm organismul când luăm antibiotice?

Toți medicii recomandă să mâncăm alimente ușoare și consistente, deoarece alimentația este foarte importantă, în perioada în care luăm antibiotice. Este indicat să consumăm alimente și preparate care să protejeze stomacul, cum ar fi:

  • Legume coapte sau preparate la aburi;
  • Pește fierte sau la cuptor;
  • Usturoi – crește imunitatea și protejeză organismul de viruși; este considerat un antibiotic natural.
  • Iaurt, lapte bătut, sana și murături ca sursă de probiotice naturale;
  • Cătină crudă amestecată cu zahăr și pătrunjel verde pentru că prezintă o concentrație mare de vitamina C.

Nu uitați să consumați cel puțin 2 litri pe apă pe zi, pentru a ajuta rinchii să dreneze și să elimine toxinele.

Vă doresc sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *