Filmul “Octav” și lecția de eleganță predată de Marcel Iureș

Conferința de presă de la ARCUB Gabroveni, despre lansarea filmului Octav, a adus în fața reprezentanților mass-mediei luni, 2 octombrie, o parte dintre actorii din distribuția filmului în frunte cu marele nostru actor Marcel Iureș. Seara a fost una magică, începând cu vizionarea filmului și continuând cu prezența elegantă a lui Marcel Iureș. Tonul calm, cald, profund și vibrant al marelui actor a dominat audiența, iar sala a ascultat cu multă atenție fiecare cuvânt. După vizionarea filmului, jurnaliștii, criticii de film și bloggerii au ridicat pe rând întrebări provocați fiind de mesajul filmului. O întrebare care a trezit curiozitatea și imaginația publicului a fost: „Cum pleacă Octav?”

“Octav pleacă mai bogat sufletește” (…)“Mi-a plăcut la acest personaj că nu are nimic vulgar, nu ridică tonul, nu are nimic rău de zis despre țara lui. Asta ține de o anumită eleganță, de o noblețe sufletească” a spus Marcel Iureș.

Acțiunea filmului se desfășoară în jurul unei case boierești, confiscată de stat, pe care Octav reușește să o redobândească după ani și ani de zile prin tribunale. Recunosc că, după ce am vizionat filmul, m-am întristat puțin pentru că bătrânul a vândut la final casa, dar când lucrurile s-au așezat în mintea mea… am înțeles. Casa a fost vândută unei familii tinere, cu copii, abia după ce bătrânul-copil s-a vindecat și a acceptat toate evenimentele din copilărie.

La vârsta de 84 de ani, Octav revine în casa copilăriei pentru a se elibera de trecut, a se tămădui sufletește și a pleca împăcat spre Acasă, după cum mărturisește în film. Nu înainte de a merge la mormântul mamei sale și a îngropa definitiv trauma legată de moartea ei prematură. Nu întâmplător regizorul filmului prezintă scena morții mamei lui Octav de trei ori.

Octav este un film despre fiecare dintre noi, despre trecerea ireversibilă a timpului și amintirile care ne rămân spre finalul vieții. „Viața trece atât de repede. Trebuie să prețuim fiecare moment” este mesajul peliculei.

În locul natal, personajul central parcurge o călătorie spre profunzimile sufletului, își reamintește momentele care l-au emoționat ori l-au făcut să sufere, își revizuiește poziția față de fiecare eveniment. Aici își reamintește de jocul cu Ana, o fetiță de 11 ani, amintire care îi face inima să salte chiar și la 84 de ani. Această iubire neîmplinită te duce cu gândul la nuvela lui Mircea Eliade „La Țigănci”, unde Gavrilescu primește șansa să-și retrăiască tinerețea. De asemenea, legătura puternică cu Spiridon, amicul său din copilarie, interpretat excepțional de Victor Rebengiuc, oferă publicului ocazia să-și cerceteze conștiința. Câte sacrificii am fost dispuși să facem noi pentru cei dragi?

Serge Ioan Celebidachi, regizorul filmului, a afirmat că și-a dorit de la început ca Marcel Iureș să joace personajul central, iar acesta a acceptat imediat după ce a citit scenariul. În timp ce asemănarea personajului cu tatăl său, celebrul dirijor român, Sergiu Celibidache, a fost ideea lui Marcel Iureș.

„A fost o motivație pentru Marcel să umple personajul cu ceva mai mult decât să joace orice bătrân.”, a spus Serge Ioan Celebidachi.

Despre cum a luat naștere scenariul filmului, regizorul a explicat: „Am crescut cu mulți bătrâni în jurul meu și cumva acest contrast al timpului a rămas ceva aparte pentru mine. Am scris textul împreună cu prietenul meu James Olivier, încercând cumva să explorăm trecutul”.

Lung-metrajul, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, este o coproducție România — Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, iar producător este Adela Vrinceanu Celebidachi.

Premiera de Gală va avea loc la Sala Palatului pe 4 octombrie, iar biletele sunt puse în vânzare în rețeaua Eventim și pe eventim.ro. Filmul va avea lansarea oficială în cinematografe pe data de 6 octombrie 2017.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *