Expoziția „Noua interpretare a basmelor rusești” cu intrare liberă

Expoziția „Noua interpretare a basmelor rusești” cu intrare liberă

Pe data de 24 octombrie, ora 18.00, la Centrul Rus de Știință și Cultură (Bld. Lascăr Catargiu 50) se va deschide expoziția istorico-artistică a costumului popular „Noua interpretare a basmelor rusești”.

Expoziția va arăta spectatorului „noua interpretare a basmului” – despre costumul străvechi rusesc, păstrat până în zilele noastre și disponibil acum tuturor doritorilor; despre povestea surprinzătoare a păstrătoarelor costumului, a căror voință de viață poate sluji ca o lecție tuturor; despre croitoresele contemporane din mâinile cărora “se nasc” costumele care dăruiesc bucurie și inspirație oamenilor contemporani.

În cadrul expoziției pe datele 25 octombrie, ora 17.30, 28 octombrie, ora 12.00 si 13.00, se vor organiza ateliere de creație.

Iată ce vor cuprinde aceste ateliere:

Atelier pentru adulți, 28 octombrie ora 13.00

Tehnica „broderiei cu fir de bumbac”. Acest atelier vă va familiariza cu elementele de bază ale uimitoarei și străvechii tehnici de „broderie cu fir de bumbac”.

Cu ajutorul acestei tehnici se confecționau în Rusia podoabe capilare superbe, delicate și ușoare, pentru doamne și domnișoare, diademe și kokoșnik-uri, se decorau hainele și obiectele de uz casnic.

Atelier pentru copii, 25 octombrie ora 17.30 si 28 octombrie ora 13.00

„Decorăm podoaba capilară rusească kokoșnik.” Tinerilor participanți la acest curs li se oferă ocazia să intre în rolul de meșter creator al acestei podoabe, folosind materiale precum: carton, lipici, ață, ștrasuri și foarfece. Pentru a ne destinde în timpul lucrului, vom învăța și juca jocuri populare rusești, vom cânta și vom râde.

Proiectul a fost realizat de:

Анна Сунд

Sund Ana: Autoarea ideei și a poveștilor. Directorul muzeului „Muzeului costumului tradițional SUND&K”

Давыдова Татьяна

Davîdova Tatiana. Fotograf. Din 2008 colaborează cu muzeul „SUND&K”, în calitate de fotograf și decorator al expozițiilor.

Дарья Макарова

Daria Makarova. Istoric de artă, istoric de costume.

La expoziție iau parte:

Звонарева Софья

Zvonareva Sofia. Fiica satului Podbujie, a oblastului Kolomenskaia. Ultima ocrotitoare a costumului „bun” din Podbujie, pe care cu dragoste l-a dăruit muzeului pentru a bucura oamenii. Este studentă în anul III a Facultății de Medicină din Smolensk.

„VARVARA ZENINA – Brand-ul rus de îmbrăcăminte cu caracter tradițional. Sursa lor de inspirație este costumul rus în diversitatea lui regională. Hainele  sunt cumpărate de cei cărora le este apropiată filosofia tradiționalismului, cei care pun valoare pe stil și calitate. VARVARA ZENINA – este primul brand rusesc, care a făcut din hainele tradiționale un element de masă în rândul diferitelor culturi.

Atelier de creație „Slavutnița” – o echipă de meșteri a brodării și coaserii costumului tradițional, național de nuntă și de scenă rusesc, a articolelor textile pentru decorațiuni interioare. Atelierul face accesorii tradiționale, bijuterii conform tehnologiilor antice și mostre etnografice din colecțiile celor mai mari muzee rusești și colecții private.

Valentina Gheorghivna Teleghina. Membru al Uniunii Artiștilor, Artist recunoscut al Rusia. Membru al Uniunii Designerilor din Moscova, directorul muzeului-atelier „Svetiolka”.

Creează păpuși: din cârpe, fără chip – în conformitate cu tradiția păpușilor folclorice, țărănești – „de casă”; tocmai această abordare îi place și îi este apropiată maestrului. Colecția sa cuprinde mai mult de 200 de lucrări: cele mai multe dintre ele sunt păpuși în costume populare din Rusia, Ucraina și Belarus.

Intrarea la expoziție este liberă!