Biserica „Sfântul Cuvios Alexie” are nevoie de ajutor!

Biserica „Sfântul Cuvios Alexie” are nevoie de ajutor!

sf.Aleksi

Vara aceasta, într-un anumit context, Pr. Marcu de la Mănăstirea Sucevița amintea de biserica „Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu” din București. Sfinția sa ne îndemna să mergem și să ne rugăm acolo, pentru că este o biserică cu mult har.  

Așa mi-am reamintit de biserica copilăriei mele, în care mă ducea mama duminica și în care am fost botezată de bătrânul părinte Stănescu. Copil fiind, îmi amintesc că eram mereu uluită de memoria părintelui Stănescu, care ajuns la vârsta de 90 de ani știa numele tuturor enoriașilor din biserică. Și biserica era atunci plină de oameni!  

Recunosc că după moartea părintelui Stănescu amintirea acestui locaș de închinare a rămas undeva ascunsă în mintea mea, iar eu nu m-am mai gândit să îi trec pragul.  

La începutul acestei săptămâni, am decis să pășesc iar în locul în care m-am creștinat acum mai bine de 30 de ani.  

Biserica „Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu” este situată pe Calea Șerban Vodă și a fost ridicată în anul 1799, pe locul unei alte biserici de lemn. Este ctitoria jupânului Alexie Arnăutu și a soției sale, Maria.  

Bis Sf Alexie bucuresti

Poarta mi-a fost larg deschisă chiar de către actualul paroh al acestei bisericuțe, părintele Florian Burcea. Curtea bisericii, curată și amenajată discret, are și o troiță sculptată în lemn și adusă special de către părinte. Chiar la intrarea în biserică te întâmpină icoana veche a Sfântului Alexie, patronul locașului de cult. Această icoană este considerată făcătoare de minuni și cinstită cum se cuvine de către credincioși.  

Din păcate, pictura din interiorul bisericii se află într-o stare avansată de degradare, din cauza umidității și a fumului de la lumânare.  

Părintele mi-a mărturisit că se simte neputincios în fața acestei situații, pentru că nu are fondurile necesare pentru a reface pictura bisericii. “Ne-ar trebui în jur de 35.000 – 40.000 de euro pentru a reface pictura. Avem pictor, dar nu avem bani. Nu doresc să-mi dea cineva bani, ci să se găsească un creștin care să se ocupe de refacerea picturii, iar noi o să-l trecem alături de ctitori” spune părintele Florian Burcea.  

Sfântul Cuvios Alexie s-a născut la Roma într-o familie nobilă, în secolul al IV-lea. Ajuns la vârsta maturității, tânărul Alexie nu a ales nici căsătoria și nici monahismul. Tânărul a lepădat toate cele materiale și a trăit pe stradă, în post și rugăciune, primind milostenii de la oameni și slăvind pe Dumnezeu. Sfintele sale moaște se află la Roma.  

Cum puteți ajuta?  

  • Prin donații la biserică.
  • Printr-un share la acest articol, pentru ca mesajul să ajungă chiar la persoana care are posibilitate materială și dorința de a ajuta la refacerea picturii.  

Doamne, ajută! Sfântul Cuvios Alexie să vă călăuzească pașii spre biserica lui și să vă binecuvinteze în numele lui Iisus Hristos!