Prietenie, floare rară și neprețuită

12642571_695316813938425_1508331193108209876_n

Din înțelepciunea populară aflăm că prietenul adevărat nu este acela care te îmbrățișează și te laudă în fața oamenilor când îți este bine, ci acela care te acoperă de răutatea lor și îți este aproape când ești căzut. Confirm acest adevăr.

Prieten îți este acela în fața căruia desaga inimii îți devine ușoară, fără umbre, fără temeri și evenuale trădări, fără găunoase invidii. Prietenul are mereu o mână întinsă spre tine, un gând bun și o binecuvântare pe buze, o inimă caldă care va bate și se va ruga pentru tine.

Se poate întâmpla să crezi că ți-ai găsit un prieten de suflet. Ce bucurie! De acum lumea îți devine mai frumoasă, florile parcă prind mai multă culoare, păsările cerului te întâmpină cu dulcele lor glas, cerul te învăluie într-un albastru intens. Un prieten! Doamne, ce binecuvântare! Și mulțumești cerului și vieții, iar în fața lui ești tu, așa cu bune și cu rele, fără nicio centură de siguranță. Iar el, prietenul, în care ai crezut și pe care l-ai primit ca pe un dar ceresc, se dovedește meschin, lipsit de verticalitate. La început refuzi să crezi. Îți spui că este un suflet nobil și frumos, că el nu te va trăda cu prima ocazie. Însă, o face.

Din experiență, știu că atunci când un fals prieten îți face ”viața praf”, Cel de Sus nu te lăsa descoperit. În apropierea lui vei găsi un suflet cu adevărat generos, care se va strădui să te ridice din noroiul în care primul te-a aruncat, care nu îți va reproșa că nu l-ai văzut de la început și că te-ai bazat pe alți ”tovarăși” în drumul tău.

Adevărul crud este că nimeni nu poate să îți fie cu adevărat prieten, dacă nu a învățat să se cunoască și să se accepte pe sine. În realitate cel care trădează nu a învățat cum să-și fie lui prieten.

… dar ferice de cel care se cunoaște pe sine și știe! 

13087753_1692737750971956_1375840197038527442_n

Iată câteva maxime, pe sufletul meu, despre prietenie:

„Ce-ţi poţi dori mai mult decât să ai pe cineva cu care să poţi vorbi ca şi cu tine însuţi?” — Cicero

„Prietenul sigur îl cunoști în împrejurări nesigure.” — Cicero

„Prietenia înseamnă a fi frate și soră, două suflete ce se ating fără să se confunde, două degete ale aceleiași mâini.” — Victor Hugo

Foto: Pinterest.ro

One comment on “Prietenie, floare rară și neprețuită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *