Andreea Marin: ”Cauta sa intelegi ce spun”

Andreea Marin: ”Cauta sa intelegi ce spun”

12036455_1142126872481578_6560889867247424062_n
 
Consider ca omul Andreea Marin este un exemplu, pentru societatea in care traim, ca lucrurile bune se pot implini, daca ne pasa. De ani de zile se implica in proiecte sociale, prin care a reusit sa ajute un numar mare de oameni din tara. In prezent, este implicata in mai multe proiecte sociale, despre care am rugat-o sa ne povesteasca in acest interviu.
 
Ce proiecte sociale ai in momentul de fata si cum se pot implica oamenii?
 
Doua dintre ele sunt dedicate femeilor si oamenilor a caror viata este mai grea din pricina unei dizabilitati ce le creaza limitari intr-o societate sanatoasa. Sunt proiecte cu finantare europeana, altfel nici nu ne-am fi putut descurca. Ne puteti gasi pe www.alegedemnitatea.ro sau pe www.fiiindependenta.ro. In primul caz, ne-am concentrat alaturi de oameni priceputi (psihologi, psihiatri, consilieri vocationali, asistenti sociali, juristi, etc) pe problema dizabilitatilor, dar si a violentei in familie care aduce femei si copii, in cele mai multe cazuri, in situatii disperate. Noi ne-am dorit sa ii vedem pe acesti oameni din nou increzatori in fortele proprii, capabili sa rupa cercul vicios in care se afla de ani buni, sa traiasca demn, pe propriile picioare si sa isi cunoasca drepturile. In cazul Fii Independenta este vorba de femei care vor independenta financiara, sa isi puna ideile in practica si nu stiu de unde sa inceapa, nu au curaj, informatii de calitate, calificare intr-un anumit domeniu, dar au idei bune ce pot fi puse in practica.
 
O alta poveste la care tin si care ma tine activa acum se numeste Marsul Trupelor Roz, primul tocmai a avut loc la Bucuresti, urmeaza sa ajung la Brasov, la Cluj, suntem multi noi, cei ce sustinem miscare de lupta impotriva cancerului la san.
 
 
12066045_1154884441205821_7878190809572398633_n
 
Prin Campania Roz organizata de Avon, a carei am Ambasador sunt, sustinuta de mii de oameni voluntar din intreaga tara, s-au adunat in ultimii ani peste 2,8 milioane de dolari, care s-au transformat in donatii, mai exact este vorba despre aparatura medicala ce a utilat deja peste 8 centre oncologice din toate zonele tarii. E palpabil, deci merita!
 
 Proiectul www.alegedemnitatea.ro este unul care lupta contra violentei domestice. Unde pot gasi victimele consiliere psihologica si juridica?
 
Informatiile sunt chiar pe site si ma bucur ca l-ai mentionat chiar tu. La Gala Demnitatii, am avut ocazia sa cunoastem povesti impresionante ale femeilor care au depasit acest greu impas din viata lor si a copiilor lor, cu ajutorul echipei noastre. Ele sunt o motivatie pentru cele care inca nu au avut curajul sa se rupa de povestea trista din viata lor.
 
Stiu ca te-ai alaturat unui proiect pentru protectia mediului. De ce ai ales acest proiect?
 
Pentru ca imi pasa, pentru ca pentru mine acasa nu inseamna doar casa si gradina mea, ci si cartierul in care locuiesc, strada, orasul, tara mea, pe care o vreau verde, sanatoasa, curata. Ideea care a prins contur la nivel national tine de dragostea si de responsabilitatea pentru natura si pentru planeta pe care traim, dar care nu are resurse inepuizabile, din pacate.
 
 
12112303_1152241304803468_4008439583424517935_n
 
Un studiu citit recent arata ca in 2030 vom avea nevoie de inca o planeta Pamant, pentru a satisface nevoile de consum ale omenirii, ritmul de consum fiind mult mai rapid decat cel de refacere al naturii. De pilda, pentru a face o tona de publicatii pe hartie, avem nevoie sa taiem pana la 24 de copaci vigurosi. Cine ii planteaza la loc, in cat timp cresc ei la aceleasi dimensiuni? Ce punem in loc atunci cand taiem? De aceea este atat de importanta reciclarea, care inseamna in fond transformarea deseurilor pe care noi le producem in gospodarie in alte produse, care se intorc in economie. Practic, ce taiem o data, utilizam de mai multe ori, in loc sa taiem iar si iar… Acum exista in peste 30 de orase din Romania, in parcarile sau in interiorul marilor supermarketuri, centre moderne, automatizate, dotate cu aparatura high-tech numite SIGUREC (= sigur+ ecologic).Acolo este foarte simplu sa duci sticla, plasticul, hartia, dozele de aluminiu, in loc sa le duci in tomberoane, din care nu ai siguranta ca deseurile nu ajung tot la gropile de gunoi, care sufoca si otravesc pur si simplu pamantul.
 
In aplicatia Sigurec, ce poate fi descarcata pe telefon, pe orice Android sau IOS, poti vedea harta si poti determina cea mai apropiata statie de casa ta. Exista un buton unde poti chema gratuit masina de reciclare la tine acasa. In plus, esti recompensat pentru gestul tau de a ajuta natura. Nu e putin lucru, nu? Tare as vrea sa ne pese si sa ne bucuram ca putem face si la noi acasa acum ce vedem peste hotare…
 
Ce ai invatat in ultimul timp?
 
Ca trebuie sa ne intoarcem la radacini, ca ne-am indepartat prea mult de esenta noastra. Si nu e prea tarziu sa realizam asta.
 
Esti un om care ofera mult celor din jur. Ce te-ar bucura sa primesti in schimb?
 
Dragoste. Grija. Sanatate.
 
11825599_1113142062046726_1911957275167590849_n
 
Ce mesaj ai pentru oamenii care te admira?
 
Mai degraba pentru cei care nu ma plac: nu cauta sa te imbraci ca mine, sa te tunzi ca mine, cauta sa intelegi insa ce spun. Poate nu e rau…
 
Ce lucru bun ai vrea sa li se intample oamenilor care fac rau?
 
Nu vad oameni rai, ci pur si simplu inconstienti…
 
Intr-o lume a zanelor imposibilul devine posibil. Cum arata lumea din inima ta?
 
Eu nu sunt o zana. Sunt plasmuita din carne si oase, dar oamenii care aspira la o lume mai buna m-au vazut si alintat asa… E un compliment pentru mine. Cert este ca lumea din sufletul meu e una calda, cu picioarele goale alintand roua diminetii si mintea alergand printre nori, dand binete unui Dumnezeu prieten, in care nu crede de teama pedepsei, ci de bucuria binecuvantarii… In lumea mea, salutul de inceput de zi este „Buna dimineata! Pretuieste Viata!”
 
Iti multumesc, Andreea!
 
Cu drag!