Scrisoarea lui Albert Einstein către fiica sa: ”Forța universală este iubirea”

147e6da302921db17153bf394a9f123c

De curând, cercetătorul Gregg Braden, cunoscut pentru cercetările sale din domeniul fizicii cuantice, a dezvăluit pe contul său de Twitter scrisoarea secretă pe care Albert Einstein a lăsat-o fiicei sale Lieserl.

Scrisoarea se pare că este una dintre cele 1400 de scrisori donate în anii 1980 Universității Ebraice din Ierusalim, cu mențiunea de a nu fi publicată decât după minim două decenii de la moartea tatălui său. În scrisoare, Albert Einstein dezvăluie că cea mai puternică forță din univers este Iubirea.

„Când am propus teoria relativității, foarte puțini oameni m-au înțeles, iar ceea ce urmează să destăinui umanității acum, se va ciocni de neînțelegerea și prejudecățile din această lume.

Te rog să păstrezi aceste scrisori atât timp cât este necesar, ani, decenii, până când societatea este suficient de avansată pentru a accepta ceea ce voi explica mai jos.

Există o forță extrem de puternică, pentru care, cel puțin până în prezent, știința nu a găsit o explicație formală. Este forța care include și guverneaza totul, este chiar în spatele oricărui fenomen care are loc în univers și înca nu a fost identificată de noi. Această forță universală este IUBIREA.

Când cercetătorii au investigat o teorie unificată a universului, au uitat cea mai puternică forță nevăzută. Iubirea este Lumina, care îi luminează pe cei ce o oferă și o primesc. Iubirea este gravitație, deoarece îi face pe unii oameni să se simtă atrași de alții. Iubirea e putere, deoarece multiplică tot ce avem mai bun și oferă umanității șansa de a nu pieri în propriul egoism orb. Iubirea expune și revelează. Pentru iubire noi trăim și murim. Iubirea e Dumnezeu și Dumnezeu este Iubire.

Această forță explica totul și oferă sens vieții. Aceasta este variabila pe care am ignorat-o de prea mult timp, poate pentru că ne este frică de iubire deoarece este singura energie din univers pe care ființa umană nu a învățat să o controleze după voința sa.

Pentru a evidenția iubirea, am creat o simplă subtituire în cea mai faimoasă ecuație de-a mea. Dacă în loc de E=mc2, acceptăm că energia pentru a vindeca întreaga lume poate fi obținută din multiplicarea iubirii cu viteza luminii la pătrat, atunci ajungem la concluzia ca iubirea este cea mai puternică forță ce există, deoarece nu are nicio limită.

După eșecul umanității în a utiliza și controla celelalte forțe din univers, care pâna la urmă s-au întors împotriva noastră, este imperios să ne hrănim pe noi înșine cu o altă formă de energie…

Dacă vrem ca speciile noastre să supraviețuiască, dacă vrem să descoperim sensul vieții, dacă vrem să salvăm lumea și fiecare ființă conștientă ce trăiește, atunci iubirea este unicul răspuns.

Probabil nu suntem încă pregătiți să creăm o bombă a iubirii, un mecanism destul de puternic pentru a distruge ura, egoismul și lăcomia care devastează planetă.

Cu toate acestea, fiecare individ poartă cu sine un mic, dar puternic generator de iubire, a cărui energie așteaptă să fie eliberată.

Când o să învățăm să oferim și să primim această energie universală, dragă Lieserl, vom putea afirma că iubirea învinge tot, că poate transcende totul și orice, deoarece iubirea este chintesența vieții.

Regret profund că nu am fost capabil să exprim ceea ce este în inima mea, care a bătut în liniște pentru tine întreaga mea viață. Poate e prea târziu pentru scuze, dar cum timpul e relativ, simt nevoia să îți împărtășesc că Te Iubesc și datorită ție am ajuns la răspunsul suprem!

Tatăl tău,

Albert Einstein”

33 comments on “Scrisoarea lui Albert Einstein către fiica sa: ”Forța universală este iubirea”

  • Nu, domnule, daca ura ar invinge iubirea, cel mult ar disparea oamenii. Animalele si plantele ar continua sa traiasca deci, viata ar exista in continuare. Lumea NU A INCEPUT si nu se va incheia cu omul. Omul e doar o particula insignifianta in Univers.

   • Oh, te rog..explica-mi! Tu..esti o particula, o particula care tine umbra pamantului fara un sens… Ciudata gandire ai, si seaca, incerci sa faci pe intelectul…dar iti spun cã, chiar daca universul e atat de vast, omul! Este „linia” de top in complexitatea sa. Si cum poate fi ceva atat de complex..”insignifiant”?

   • Absolut de acord. Cind fiecare om va realiza ca nu suntem decit o particica infimă, măcar din universul cunoscut (!), abia atunci vom fi capabili de iubire pentru tot și toate și ne vom salva.

   • Multumesc pentru opinia ta, esti o fiinta deosebita. Noi oamenii ne proiectam sentimentele unii asupra altora sau asupra naturii inconjuratoare, creandu-ne adesea iluzii menite sa ne ajute sa supravietuim. Omul si-a castigat puterea sa inteleaga, aceasta intelegere este cheia pentru o iubire veritabila. Omul intelegand, si-a sculptat fiinta intr un proces de evolutie, de cizelare, care, cred eu nu stim cand se va termina, dar putem avea certitudinea ca el va continua.

 1. Draga domnule CRISTEA COSTEL daca toti oamenii gandeau ca dvs – ca doar OMUL conteaza pe lumea asta – atunci cu siguranta speciile de animale erau sterse de pe fata pamantului, la cat vaneaza omul din necesitate, dar si din sadism… vezi vanatoarea = sport pentru multi oameni cu bani. Deci Slava Domnului, cei care se gandesc sa apere si animalelor drepturile si se gandesc si la mediul inconjurator. fara aceasta grija pt natura si animale, oamenii ar ajunge incet dar sigur la autodistrugere.

 2. Foarte adevarat. Oare trebuie sa devenim parinti ca sa vedem cat de buna este iubirea? Iubeste pe aproapele tau, Ca pe tine insuti. Deci asta ne invata Dumnezeu.Iubirea este cea mai mare virtute. Iubiti si veti fi fericiti. Cu respect un suflet pacatos, Rodica Ionita Grosu.

  • Buna intrebare…pentru ca Dumnezeu este Iubire nu avem motiv sa ne temem de El. Cand cineva te tine in frica, vinovatie sau rusine te
   poate manipula usor. Ar fi bine sa tinem cont doar de invataturile lasate de Hristos din Noul Testament.

   • Pentru ca frica este singurul argument respectat de toți (? nu și de nebuni) oamenii : iubește oricum dar iubește ! Este argumentul ultim lui Dumnezeu.

    • Absolut de acord. Cind fiecare om va realiza ca nu suntem decit o particica infimă, măcar din universul cunoscut (!), abia atunci vom fi capabili de iubire pentru tot și toate și ne vom salva.Este argumentul ultim al lui Dumnezeu.
     Suntem atit de egocentrici sa credem ca suntem în virful piramidei vieții pe Pământ. Nu, suntem doar cei mai agresivi, singurul animal de pe Tera care-si ucide semenul în afară nevoii de a supraviețui.
     Iar dacă reflectezi un pic la complexitatea unor exemplare din regnul animal sau vegetal devii ceva mai modest ca „om”

  • Ptr ca Dumnezeu este si mine si chiar in Proverbe ne spune „Frica de Domnul este inceputul intelepciunii”. Dumnezeu este iubire,dar trebuie sa ne temem de El ca de un tata care „…pedepseste pe cine iubeste”.Dumnezeu este dragoste,rabdare ,mila ajutor,dar si pedeapsa pt. cei ce nu asculta. Daca a citit cineva Vechiul Testament poate observa cat de mult i-a pedepsit pe israeliti ptr. neascultare. I-a scos din Egipt salvindu-i,dar i-a si pedepsit cind se inchinau altor dumnezei facindu-si idoli,etc. Asa ca atunci, cind nu ascultam si sintem constienti ca pacatuim,e bine sa ne temem si sa incercam sa nu mai pacatuim,ptr a nu ne pune intrebarea „De ce eu,Doamne? cind vine un necaz.Va sfatuiesc sa cititi Biblia si sa-L descoperiti pe Dumnezeu in Cuvantul Sau.

 3. IUBIREA … Darul lui Dumnezeu dat omului spre a simți FERICIREA, alt dar al lui Dumnezeu pentru om! … Problema este că „vrăjmașul” a intrat pe terenul proaspăt arat al inimii și a aruncat sămânța unor buruieni urâte cum ar fi : egoismul, invidia, neîncrederea, răutatea , ura … Din acel moment au apărut pe pământ toate „bolile”, toate relele , războaie și dureri !
  Dar „DUMNEZEU ESTE IUBIRE”! El a trimis pe FIUL SĂU , ca să demonstreze Omului că IUBIREA VA ÎNVINGE CHIAR ȘI MOARTEA ! … Și Dumnezeu, care L-a trimis pentru această lucrare, pentru că l-a iubit pe Om , pentru că s-a jertfit pe Sine Însuși ca să-l salveze pe Om , Dumnezeu L-a înviat din moarte și a dovedit astfel Puterea Nemărginită a Iubirii !!!
  Omule , până când te vei încăpățâna să vezi că Dumnezeu , Tatăl și Creatorul tău , te Iubește pentru că : DUMNEZEU ESTE IUBIRE !!!
  Și , NU ! Nu trebuie să ne temem de EL ! Porunca sună foarte clar : „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău , cu toată inima ta , cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău”!
  Tot ceea ce faci din teamă va pierii , dar ceea ce faci din Iubire va dăinui pentru Veșnicie !!!
  Așa să ne ajute Dumnezeu !

 4. nu mai vb..noi suntem mici copii pe langa Einstein..acel om din cate am citit si vazut despre el, niciodata absolut niciodata nu a vb. aiurea ai daca el o analizat aceatsa idee asa, sigur e asa, nu a vb. despre animale si plante cum vb. voi; as fi vrut sa mai existe si in ziua de astazi..ar fi fost d-zeu pe pamant. respect

 5. Mult Mai inaintea indragitului nostru Albert Enstein in bisericile noastre se spune : Unde nu este iubire nu este mimic .Trageti Dvs. Con luzia.
  Mai inaintea Iubitului nostru savant Albert Enstein , in bisericile noastre se spune : „Unde nu este iubire nu este nimic ” Trageti Dvs. Con luzia .

  I

 6. Desi contine multe adevaruri, scrisoarea este o facatura, pusa pe seama marelui savant A. Einstein. Nu exista insa nicio dovada ca aceasta scrisoare ar exista in realitate!

 7. Iubirea este bunătatea exprimată prin vorba în care stă adevărul și materializată prin fapte in care stă dreptatea trăite în viața de zi cu zi definește omul si locul de unde vine

 8. Sa nu fugim din fata greutatilor de viata, de convietuire, de casnicie, de educatie, de maturizare, de serviciu; fiecare are „crucea” sa; sa stim aceasta; problemele trebuiesc rezolvate; sa ne curatim inima de tot ce carteste , de tot ce barfeste cu „Doamne Iisuse” in minte si in. inima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *