Binecuvântări de la Mănăstirea Dragomirna

Binecuvântări de la Mănăstirea Dragomirna

DSC_8909

De curând am vizitat Mănăstrirea Dragomirna, un locaș împrejmuit de brazi înalți și coline, situat la 12 km de Suceava, care poartă Hramul Pogorârea Sfântului Duh. Mănăstirea dăinuie din anul 1609 și este ctitoria mitropolitului Anastasie Crimca, a domnitorului Miron Bârnovschi, a boierilor Luca și Simeon Stroici.

În acest lăcaș de cult se află și icoana Maicii Domnului ‘’Dragomirița’’ și moaștele Sfântului Iacob Persul.

Tot aici, între zidurile mari, reci și aparent anoste ale mănăstirii, 75 de maici și-au închinat inima Celui de Sus și zilnic îi aduc laude și cântări. Multe dintre ele sunt licențiate în teologie, arte plastice și sociologie.

DSC_6958__2_

Preotul și duhovincul mănăstirii este Părintele David, la care vin oamenii din toată țara pentru a cere un sfat. Părintele, care înainte a fost duhovnicul Mănăstirii Putna, are darul blândeții și al ascultării sufletelor, iar în prezența lui inima ți se deschide și simți că îi poți povesti ca unui bun și vechi prieten.

În ceea ce privește rânduiala mănăstirii, maicile încep ziua la ora 4 dimineața, când participă la slujbă. Apoi fiecare are de făcut câte o ascultare: fie la bucătărie, fie la animale, fie la atelierul de pictură, sau la cel de brodat, fie să îngrijească o maică bolnavă, etc.

2

Trebuie să vă mai mărturisesc că am vizitat atelierul de pictură și am fost impresionată de iscusința maicilor. Atelierul ”Mitropolit Anastasie Crimea” a luat ființă în anul 2001, iar de atunci maicile au lucrat numeroase icoane, onorând cereri atât în țară, cât și în străinătate.

1

Icoanele sunt pictate cu multă trudă și dăruire atât pe sticlă, cât și pe lemn, cu foiță de aur.

Dacă doriți o icoană anume și detalii în ceea ce privește dimensiunea și prețul, le puteți trimite maicilor întrebările pe adresa de mail – icoaneatelier@yahoo.ro.

3

La plecare, Părintele David mi-a zis: ,,Transmite-le oamenilor să fie bolnavi de optimism. Omul credincios este un om bolnav de optimism’’. Cu Dumnezeu înainte!

Foto – Arhivă Mănăstirea Dragomirna