Ana Păun, cofondatoare Getic:”Mă bucură oamenii buni”

Ana Păun, cofondatoare Getic:”Mă bucură oamenii buni”

Ana Paun & Alexandru Fratita_buna

Ana Păun (28 de ani), Alexandru Frătiţa (26 de ani) și Mariana Frătiţa (53 de ani) și-au pornit propria afacere dintr-un crez. Prin Getic ‘’Haine cu spirit‘’ s-a dorit salvarea unor părți din identitatea noastră naţională, prin inserarea unor simboluri vechi românești. Legenda spune că hainele cu spirit îi aleg pe cei care le vor purta, nu invers. În prezent, cei trei parteneri expun în cadrul mai multor târguri, unul dintre ele fiind cel de la Muzeul Țăranului Român. Vă propun o poveste despre haine și oameni frumoși, printr-un interviu cu Ana Păun – cofondatoare Getic!

Cum a început această mică afacere?

Am început acest proiect pentru că ne-am dorit să facem un lucru în care credem, care ne reprezintăşi este în concordanţă cu valorile noastre.

Ne-am propus să oferim un produs făcut cu grijă, cu iubire, cu atenţie la detalii şi de bună calitate prin care să aducem lumină şi un strop de bucurie în viaţa celor care ne poartă creaţiile. Gândim colecţii simple, curate, cu obiecte vestimentare de bază, care să poată fi purtate de toate categoriile de vârstă, zi de zi.

Aşa cum corpul ne îmbracă sufletul, aşa şi hainele la rândul lor ne îmbracă corpul şi cred că este important să le purtăm pe acelea care vibrează în acord cu energia noastră. Hainele Getic sunt pentru oameni cu sufletul curat, cu lumină în privire, cu idealuri înalte şi principii de viaţă sănătoase.

Nu ne considerăm designeri, pentru că nici eu şi nici Alex nu avem studii în direcţia aceasta şi nici măcar experienţă, dar ne ajută mult Mariana, care activează de peste 30 de ani în industria textilelor, şi care are un simţ estetic şi al culorilor extrem de fin. Ea ne-a sprijinit necondiţionat în dorinţa noastră de a pune în practică conceptul hainelor cu spirit.

Ideea hainelor cu spirit s-a născut jumătate la Sarmizegetusa Regia şi jumătate la Târgu Jiu. Târgu Jiu este reprezentat de numele „Getic” şi este locul unde s-a născut şi a copilărit Alex, locul de unde îşi ia energia şi locul care mi-a devenit şi mie foarte drag. Totodată este locul unde producem tricourile şi celelalte obiecte vestimentare, într-un mic atelier de creaţie, din cadrul fabricii de confecţii a părinţilor lui. Aici toate hainele cu spirit sunt cusute cu grijă, din materiale alese de noi în aşa fel încât să ne satisfacă exigenţele.

Ana Paun & Alex Fratita

Sarmizegetusa îşi face simţită prezenţa prin fagul răsucit din logo. Într-una dintre călătoriile noastre prin ţară, am întâlnit la Sarmizegetusa, la intrarea în vechea cetate dacică, într-o poiană, un fag înalt, care avea un trunchi răsucit şi de care ne-am simţit foarte atraşi. Părea că avea să ne spună ceva…

Alex a vrut să ne apropiem de el, dar era înconjurat de un zid gros şi înalt de urzici  şi dacă îmi aduc bine aminte a început să plouăşi am renunţat. Anul următor, întâmplarea a făcut să revenim la Costeşti, dar de această dată am avut ocazia să fim timp de 3 zile oaspeţii unui localnic. Am fost să vizităm din nou cetatea, în ideea de a ne apropia de fagul răsucit, dar fagul dispăruse. Am întrebat un localnic, care ne-a povestit că fagul a fost doborât de o furtună, şi că la rădăcina lui s-a găsit o matriţă de cosoni de aur. Dezamăgirea a fost mare, dar am decis în semn de recunoştinţă şi iubire faţă de natură să păstrăm vie amintirea celui mai frumos copac pe care am avut onoarea să-l întâlnim.

Care este mesajul tricourilor?

Prima colecţie Getic – Haine cu spirit, cea cu motive autentice româneşti, este un efort de a salva bucăţi din identitatea noastră naţională care altfel s-ar fi pierdut. Motivele sunt în marea lor majoritate din judeţul Gorj.

Tricourile sunt o formă de a reînvia obiecte vestimentare vechi, care erau într-atât de degradate încât nu mai puteau fi purtate şi nici măcar restaurate, dar nu capitulaseră cu totul, nu îşi predaseră spiritul, pentru că încă aveau bucăţele pline de viaţăşi culoare pe care am reuşit să le utilizam.

Hainele cu spirit sunt speciale, aşa simţim noi, pentru că am observat ca ele sunt cele care îşi aleg purtătorii şi nu invers. Sunt convinsă că fiecare dintre ele şi-a găsit posesorul de drept care să preţuiască bucăţica de spirit inclusă.

haine-cu-spirit

Cum te vezi peste cinci ani?

Mi-am propus să mă bucur de fiecare moment, să nu rateaz ce mi se oferă acum doar pentru ca sunt cu gândul la un potenţial viitor. Cred că fiecare acţiune pe care o fac în prezent mă ajută să clădesc un viitor frumos pentru mine şi sper şi pentru ceilalţi şi sunt convinsă că indiferent cum va fi peste 5 ani, va fi bine.

Care sunt lucrurile care te bucură?

Ma bucură lumina, mă bucură natura, mă bucură oamenii buni care iubesc şi se iubesc, mă bucură să fac.

Ce vezi prima dată la oameni?

Ochii sunt primii pe care îi observ. Cred că sunt definitorii pentru o persoană.

Ce putere crezi că au oamenii și nu o folosesc?

Puterea de a avea încredere în forţele proprii şi de a învăţa din fiecare experienţă. Puterea de a gândi pozitiv, puterea de a răspunde cu bine la rău, puterea de a vedea binele din rău şi puterea de a iubi necondiţionat. O altă putere pe care oamenii o ignoră, sau de care se dezic, ar fi puterea de a accepta şi a trăi suferinţa, ca pe oricare altă experienţă.

316056_2036804398209_3511400_n

Cu toţii cred că trecem prin evenimente care ne marchează şi uneori ne fac să uităm că suntem pe deplin stăpâni pe viaţa noastră, că stă în puterea noastră să ne transformăm în ceea ce ne dorim să fim. Încerc să-mi amintesc cât mai des lucrul ăsta.

Ce alte proiecte mai ai?

Mi-au încolţit în minte tot felul de idei în ultimul timp, pe care sunt convinsă că le voi pune în practică la momentul potrivit. Prefer să vorbesc despre ele când deja se vor fi concretizat.

Ce cuvinte ai vrea să auzi mai des?

„Mulţumesc”, „îmi pare rău”, „te rog”, „înţeleg ce simţi”, „îmi asum responsabilitatea”, „respect”, „adevăr”, „drag”, „dragoste”, „bucurie”, „vesel/veselie”. Cuvinte care arată aprecierea şi respectul pe care e nevoie sa le avem unii faţă de alţii.

Mulţumesc, Ana!

Mulţumesc mult, Magda!