Îngerul de la Eden Spa

Îngerul de la Eden Spa

photo3

Câteodată, în călătoria noastră prin viață, avem privilegiul de a întâlni oameni care aduc lumină, liniște și binecuvântare prin simpla lor prezență. Așa am simțit când am cunoscut-o pe Florentina Ioniță, terapeut la un centru din București, unde am avut parte de un masaj binefăcător. M-au impresionat ochii ei adânci, vocea ei caldă și plină de profunzime, dar și forța pe care o transmite prin strângerea de mână. Am dorit să aflu mai multe lucruri despre ea, așa că i-am luat un interviu.

De ce ai ales meseria de kinetoterapeut?

Cu siguranță această meserie am ales-o datorită bunicii mele. Ea a fost cea care pe parcursul copilariei mele mi-a arătat cât de multă iubire poți transmite printr-o simplă atingere. Memoria acestei experiențe a rămas puternic înrădăcinată în sinea mea și mi-a aprins curiozitatea și dorința de a aprofunda acest domeniu.

Apoi am început să practic și am descoperit că sufletul îmi zâmbește de fiecare dată când lucrez, iar asta m-a motivat să caut să îmi dezvolt tehnica și cunoștințele. Sunt abia la început de drum, dar este o călatorie minunată.

Cum definești un terapeut bun?

Un terapeut bun se simte de la început, prin atenția și grija pe care le acordă, prin căldura pe care o emană.

photo1

Care crezi că sunt lucrurile de bază în această meserie?

Pasiunea este necesară pentru meseria de terapeut. Acest lucru implică dorința sinceră de a ajuta, de a asculta cu atenție persoana cu care vei lucra, pentru a te mula pe cerințele acesteia. În modul acesta, vei avea garanția unei terapii de succes.

Nu în ultimul rând, este necesar să ne lăsăm ghidați de proverbul latin „Primum non nocere” -„Înainte de toate să nu rănim”.

În ce situații poți să faci rău prin masaj?

Există cazuri în care masajul nu este indicat, de aceea este bine să fie evitat. În această categorie intră bolile de piele precum: eczeme, erupții, arsuri etc, afecțiuni cardiocirculatorii acute, suferințe pulmonare, stări febrile infecțioase, tumori canceroase, boli psihice,etc.

Ce este drenajul limfatic și cum se execută corect?

Ca să apreciem acest masaj, este bine să cunoaștem rolul important pe care îl are circuitul limfatic în corp.

Acest lichid interstițial, care îmbălsămează fiecare celulă din corp, joacă un rol important în nutriția, regenerarea celulelor, în păstrarea sănătății trupului și a imunității ridicate, deoarece ganglionii limfatici prin filtrarea limfei curăță corpul de toxine și cu ajutorul leucocitelor conținute ne vindecă și ne protejează în caz de boală.

Prin masajul de drenaj limfatic ne concentrăm asupra stimulării circuitului limfatic, care devine deficitar în lipsa activității fizice, predispoziția către îmbolnăvire fiind mai ridicată.

Acest masaj se realizează prin manevre de preso-masaj, păstrate într-un ritm lent precum cel al respirației.

În general se lucrează pe întregul corp, dar se poate lucra și doar pe o anumită zonă. Se începe prin pomparea ganglionilor principali și se coboară cu manevre de drenaj aducând limfa către colectorii limfatici și ganglioni. Pentru un drenaj corect este important să se cunoască harta rețelei limfatice și circuitul acesteia.

Persoanele care au încercat acest masaj l-au descris ca fiind incredibil de liniștitor și relaxant datorită ritmului, dar și a presiunii aplicate, relativ scăzute. Noi ca terapeuți cunoaștem acest lucru, așa că nimeni nu vă va învinui dacă vă fură somnul.

De ce crezi că avem nevoie de masaj?

Beneficiile masajului sunt multiple, pentru că acesta stimulează și reglează circulația, procesele și secrețiile endocrine, intensifică schimburile nutritive din corp și stimulează detoxifierea corpului. Însă cel mai cunoscut beneficiu al masajului este relaxarea.

Ritmul de viață din zilele noastre este foarte accelerat, ne obosim corpul până la epuizare și chiar și atunci nu ne oprim. Este bine să învățăm să ne luam o pauză de la șirul de gânduri neîntrerupte și griji, iar masajul reușește să inducă o relaxare profundă.

Îmi permit să citez descrierea unui oaspete al Eden Spa, „mă simţeam ca şi cum timpul s-a oprit şi nimic nu mă mai putea atinge”.

Dacă învăţăm să ne deschidem sufletul către această stare de claritate, linişte, pace, vom descoperi că aceasta este cheia vindecării şi regenerării trupului şi a minţii, cel mai bun cadou pe care ni-l putem oferi.

Care sunt lucrurile care te încarcă cu energie pozitivă?

Iubesc o multitudine de activităţi, dar pe parcurs am învăţat că un ritual sănătos dimineaţa este ceea ce face diferenţa pe parcursul zilei. De aceea, imediat ce mă trezesc îmi încălzesc corpul cu o serie de exerciţii de stretching şi pilates. Apoi consum multă apă, sau un suc din citrice, şi un smoothie din fructe şi seminţe. Vă recomand să încercaţi!

Florentina Ioniţă este kinetoterapeut la Eden Spa din Str. Pictor Ion Negulici nr.4, Sector 1, Bucureşti.