Despre împlinirea dorințelor cu Ramona Lăcătuș

Despre împlinirea dorințelor cu Ramona Lăcătuș

 ramona

Ramona Lăcătuș este fondatoarea companiei Wisdom Coaching, școala de formare în coaching, cu licență exclusivă pe România din partea Coaching and Leadership International (CLI), liderul mondial în formare și certificare în coaching.

În prezent, la serviciile Ramonei de Business Coaching și Life Coaching apelează managerii companiilor de top, dar și cei care vor să-și dezvolte potențialul creator. Ramona ajută oamenii să se descopere și să dezvolte o afacere de succes, iar la rândul ei conduce un business foarte profitabil.

Care sunt lucrurile care te bucură?

Ma bucură copiii mei, fiecare reușită a lor, bucuria și lipsa lor de griji. Felul în care descoperă lumea cu încântare, curiozitate, și deschidere totală. Ma bucură timpul petrecut cu soțul meu, reușitele lui în domeniul protecției mediului și educării oamenilor în această direcție. Îmi place să petrec timp cu mine, în natură, în liniște. Îmi place foarte mult să dansez și profit de orice ocazie de acest tip.

Mă bucură fiecare rezultat al clienților mei, fiecare obstacol pe care l-au depășit în viață. Îmi place nespus când primesc e-mailuri cu împărtășiri despre realizarile pe care le-au avut.

Ce i-ai spune unui om care minte?

Aș avea o conversație cu el, pentru a descoperi de ce minte, care este sursa originară a acestui tip de comportament.

Conștientizând aceste lucruri s-ar putea să realizeze că nu mai este nevoie să mintă, că poate să își dea voie să fie el însuși în orice circumstanță. Aș avea apoi o conversatie despre legile universale, sau adevărurile universale, dintre care unul spune că ceea ce manifestam în viața noastră se întoarce înapoi la noi mai devreme sau mai târziu.

Schimbarea comportamentului unei persoane este un proces pe care trebuie să îl parcurgă singur, pentru că oricat ai încerca nu poți schimba pe cineva dacă el nu-și doreste și nu vede de ce ar face acest lucru.

DSC_4798

Ești un om fericit? Dacă da, cum arată fericirea?

Da, pot spune că sunt un om fericit. Mă bucur de ce am în viața mea, de familia mea, de prieteni. Am făcut o carieră din pasiunea mea pentru coaching, iar asta îmi încântă sufletul în fiecare zi.

Cred că trăiesc o viață binecuvântată și sunt recunoscătoare pentru fiecare minut în viața mea, pentru fiecare lectie pe care am învățat-o. Încerc să trăiesc pe cât posibil aici și acum, fără așteptări și atașamente și asta îmi dă un sentiment de pace, bucurie și fericire în suflet.

De ce îți este cel mai tare teamă?

Cu această emoție lucrez mereu pentru a o depăși. Nu am ceva anume de care să pot spune ca imi este teama. Incerc sa petrec cat mai mult timp experimentand emotii pozitive si de aceea sunt constienta ce simt si lucrez cu mine pentru a cultiva pacea interioara, bucurie, recunostinta samd.

Care crezi că este sensul vieții?

Cred că sensul vieții este acela de a învăța să ne iubim pe noi înșine și unii pe alții mai mult. Sunt multe feluri în care putem experimenta iubirea, de aceea alegem să trăim multe tipuri de experiențe în intenția de a învăța această lecție importantă.

Cât de importantă crezi că este copilaria pentru viitorul adult?

Copilaria este o perioadă foarte importantă, pentru că între 3 și 8 ani ne programăm mintea subconștientă preluând de la părinți, educatori convingerile lor pozitive și negative despre viață.

Cu cât această perioadă este mai liniștită, plină de iubire și bucurie cu atât avem șanse ca în subconștient să se regăsească multe convingeri pozitive, puternice care ne vor ajuta ca adult să ne cream viața pe care ne-o dorim.

Mintea șubconștientă este de un milion de ori mai puternică decât mintea conștientă. Deci ea este cea care « ne conduce » în viață. Vestea bună este că dacă cineva a trăit diverse evenimente marcante în copilărie și a preluat convingeri negative despre viață, de la cei din jur, ca adult poate descoperi care sunt aceste convingeri, în cadrul caror evenimente le-a preluat și le poate transforma în convingeri pozitive.

Coachingul avansat este un proces prin care se poate face așa ceva. Este ca și cum ai schimba softul. Și nu contează dacă acele convingeri au fost create acum 10, 20 sau 50 de ani. Procesul de transformare este același. Prin această înlocuire a negativului cu pozitivul la nivel de subconștient avem acces la a face schimbări permanente în comportament.

Ce i-ai spune unui om care și-a pierdut sensul existențial?

L-aș invita să îmi spună ce îi place să facă. Dacă ar avea tot timpul și toate resursele din lume:bani, oameni, sănătate fizică, relații, șamd și el ar trebui să decidă doar cum și-ar dori să își petreacă timpul, ce ar alege?

Cu cât ne bucurăm mai mult de ceea ce facem în fiecare zi, cu atât suntem mai aproape de sensul vieții noastre. Emoțiile sunt o busolă foarte bună care ne ghidează către scopul vieții noastre.

Mulți dintre noi am pierdut sensul pentru că am renunțat la ce ne place cu adevărat, la ce ne umple sufletul de încântare, pentru a ne putea integra în această lume, pentru a avea resursele necesare traiului.

Revenind la lucrurile marunte care ne plac, reluând hobby-uri lăsate în urmă, oferindu-ne timpul câte o bucurie. Aceasta este o cale simplă și sigură să ne reconectam cu sensul vieții noastre.

La ce răspuns te conduce această frază «Mă simt liber să devin… ? »

Mă simt liberă să devin o ființă nobilă și iubitoare.

Ce îți spui când te trezești dimineața?

Când mă trezesc dimineața fac 5 minute un exercițiu de recunoștință. Spun « mulțumesc » pentru toate lucrurile minunate pe care le am deja în viața mea. Mai important este că traiesc emoția recunoștinței, bucuria faptului că am în viața mea acele lucruri, oameni, resurse, șamd.  

Șansa la o lume mai bună stă în …?

Stă în fiecare dintre noi. Cu cât ne vom iubi mai mult pe noi înșine, vom avea grijă de corpul, mintea și sufletul nostru, cu atât vom fi capabili să avem grijă de cei din jur, de natură, de planeta pe care trăim.

Ce putere bună au oamenii și nu o folosesc?

Cea mai mare putere a oamenilor sunt sentimentele. Societatea modernă ne-a învățat că nu trebuie să ne exprimăm sentimentele. În special băieții sunt învățati că nu este permis să simtă sau să își exteriorizeze sentimentele.

De aceea, oamenii în general nu știu și nu folosesc această putere extraordinară. Viața funcționează după niște legi, iar una dintre aceste legi este aceea că dacă dorești să materializezi un rezultat în viață este necesar SĂ:

  1. Ai clar în minte ce îți dorești
  2. Trăiești în inimă sentimentul de recunoștință, de mulțumire ca și cum acel rezultat s-a întâmplat deja.

Sentimente precum: iubirea, compasiunea, recunoștința sunt cele care grăbesc manifestarea rezultatului dorit.

Aceasta este una dintre lecțiile vitale pe care este necesar ca oamenii să le învețe rapid, să putem făuri pace, abundență, siguranță, curățenie pe această planetă. Sunt foarte încântată că din ce în ce mai mulți oameni în ultimii ani au conștientizat această lege și o practică, o folosesc și creează miracole în viața lor și a celor din jur.

Foto: Arhivă personală Ramona Lăcătuș

Citește și Cristina Bazavan: ,,Nimic nu e, de fapt, imposibil!,,